InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
01.08.2019.

SVET

Tekila i džin povećali celogodišnju prodaju Diageo-a

Diageo je u svojoj fiskalnoj 2019. godini izvestio o povećanju neto prodaje od 5,8% na 12,9 milijardi funti (16 milijardi dolara), podstaknutog dvocifrenim rastom tekile i džina.

Brend džina Tanqueray je bio “zvezda” Diageovog poslovanja tokom ovog perioda. Za godinu koja se završila 30. juna 2019. operativni profit vlasnika brenda Johnnie Walker dostigao je 4 milijarde funti (5 milijardi dolara), što je porast od 9,5%.

Tokom fiskalne godine, Diageo je prodao 19 svojih neprioritetnih brendova američkoj grupi pića Sazerac, u sporazumu vrednom 550 miliona američkih dolara. Prodaja je obezbedila prihod od približno 340 miliona funti (424 miliona dolara), koji je akcionarima vraćen kroz program.

Diageo je pružio još jednu godinu snažnih performansi. Organski rast količinske i neto prodaje bio je zasnovan u regionima i kategorijama, a inovacije novih proizvoda snažno doprinose tome, rekao je izvršni direktor Diageo Ivan Menezes.

Na organskoj osnovi, svi regioni Diagea su tokom ovog perioda imali rast. Jedina kategorija koja je pala je rum, za 2% zbog pada brenda Captain Morgan’s u SAD-u.

Tekila i džin imali su dvocifrena povećanja, odnosno 29% i 22%. Tanqueray i Gordon’s su vodili rast džina, dok su tekilu podstakli „snažni“ dvocifreni dobici od brenda Don Julio u SAD-u, Latinskoj Americi i Kanadi, kao i Casamigosa u SAD-u.

Votka se vratila rastu od 2% neto prodaje, vođenim brendovima Smirnoff i Ketel One, što je delimično nadoknadilo pad Cîroca od 8%.

Rast viskija pokrenuo je Johnnie Valker (7%). Američki viski porastao je 4%, vođen "dobrim rastom" kompanije Bulleit Bourbon u SAD-u. Kanadski viski porastao je za 6%, podstaknut performasnama Crown Royal-a u SAD-u.

Što se tiče regiona, Severna Amerika je porasla za 5%. Evropa i Turska su prijavile rast od 4% neto prodaje, za koji je Diageo rekao da odražava "još jednu godinu stalnih performansi" u Evropi (3%), dok je Turska rasla dvocifreno.

Afrika je ostvarila rast neto prodaje od 7%, s rastom širom istočne i južne Afrike, što je delimično nadoknadilo pad Nigerije. Neto prodaja u Latinskoj Americi i Karibima i Azijsko-pacifičkom delu povećana je za 9%.

Izvor: www.thespiritsbusiness.com
Foto: www.diageo.com

-