InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
14.10.2019.

AKTUELNO

Stiglo 450 zahteva za kategorizaciju ležajeva stan na dan

Tri meseca otkako vlasnici "stanova na dan" imaju mogućnost na paušalno oporezivanje ležajeva u iznosu oko 3.300 dinara godišnje po krevetu, Sekretarijatu za privredu stiglo je duplo više prijava u odnosu na prošlu godinu od vlasnika nekretnina koji žele da se uvedu u legalne tokove poslovanja.

Od 1. jula pojedinci mogu samostalno da posluju i da boravišnu taksu plaćaju paušalno do 5. u mesecu kvartalno.

Po novom zakonu, oni mogu bez posrednika da pružaju usluge, ne naplaćuju boravišnu taksu od korisnika usluge, ne izdaju fiskalni račun, već poseban. I boravišnu taksu plaćaju paušalno. Zbog ovih pogodnosti, povećan je broj zahteva za kategorizaciju objekata za smeštaj. Po našim podacima, do sada je podneto oko 450 zahteva, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu kada je podneto 250, navode u Sekretarijatu za privredu.

Ipak, prema poslednjim podacima, kategorizovano je 3.868 kreveta. Nelegalne ležajeve najčešće prijavljuju upravnici zgrada i sami stanari, a potom inspekcija stupa na teren.

Kada inspekcija utvrdi da neko nelegalno pruža usluge smeštaja, zabranjuje rad dok ne ispuni uslove, odnosno, dok ne obavi kategorizaciju. Odmah podnosi i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, stoji u odgovoru nadležnog sekretarijata.

Kako su ranije Novostima kazali u turističkoj inspekciji, kontrola rada objekata na crno obavlja se putem oglasa. Inspektori prikupljaju dokaze, a potom nastupaju kao anonimni gosti, ali pribavljaju podatke iz evidencija drugih organa kao što je uprava za strance.

-