InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
23.03.2020.

SRBIJA

Šta kažu pravnici o tužbama protiv države zbog izgubljene dobiti

Predsednica Vlade Ana Brnabić je izjavila da očekuje tužbe protiv države zbog ograničenja niza prava građanima i privrednim subjektima, koje je vlada naložila radi sprečavanja širenja virusa Covid-19.

Ipak, pravnici sa kojima je razgovarao Tanjug smatraju da sudovi neće udovoljavati zahtevima privrednih subjekata i građana koji se nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji odluče da tuže državu za izgubljenu dobit ili pretrpljenu duševnu bol.

Epidemija virusa korona je, kako kažu, “viša sila”, događaj koji se nije mogao ni izbeći ni sprečiti. Restriktivne mere i pojedina ustavna ograničenja u vanrednom stanju uvedeni su, kako ocenjuju pravnici, upravo zbog sprečavanja širenja virusa i zaštite ustavnih prava - na zdravlje i na život.

Advokat Dušan Bratić za Tanjug kaže da je siguran da naknadu u ovoj situaciji ne može da dobije niko.

Po Ustavu, na jednoj strani Republika Srbija uređuje i obezbeđuje sistem javnog zdravlja, a na drugoj strani odgovara za materijalnu i nematerijalnu štetu koju nezakonitim ili nepravilnim radom, odnosno skrivljeno, prouzrokuje državni organ ili imalac javnog ovlašćenja. Ovde, s obzirom na prirodu i okolnosti događaja i preduzete mere koje je predložila medicinska nauka i struka, na prvi pogled krivica države izostaje, pa nema uslova za naknadu štete, smatra Bratić.

Istovremeno dodaje da takozvana objektivna odgovornost - dakle bez obzira na krivicu, jeste zakonom ustanovljeni vid odgovornosti za štetu od opasne stvari ili opasne delatnosti, pa kako epidemija zaraze nije ni stvar čiji je imalac država ni njena delatnost, Bratić isključuje i taj oblik odgovornosti države.

Dodaje da nema odgovornosti države ni po osnovu zakonom predviđenih posebnih slučajeva odgovornosti jer ovde nisu posredi ni javna manifestacija, teroristički akti, demonstracije, niti je država obustavila vršenje poslova od opšteg interesa niti uskratila neophodnu pomoć.

Kada je u pitanju viša sila, događaj čije se dejstvo nije moglo ni predvideti, ni izbeći ili otkloniti, Bratić kaže da se u ovom slučaju možda mogla predvideti epidemija, ali da se po svoj prilici ne bi mogla izbeći ili otkloniti. To je dodaje, irelevantno za odgovornost države ili drugog pravnog lica u konkretnom slučaju, jer viša sila isključuje objektivnu odgovornost za štetu od opasne stvari ili opasne delatnosti, a epidemija, kaže, nije ni stvar ni delatnost.

On očekuje da će pojedini privrednici svakako sagledati mogućnosti naknade štete sudskim putem, a da će sudovi suditi po Ustavu i zakonima.

Advokat Nebojša Janković u izjavi za Tanjug navodi da je nesporno da privredni subjekti koji ne prodaju svoju robu i usluge trpe štetu u i ostaju bez dobiti, kao i da su uzrok tome mere Vlade.

Da gube dobit nesporna je činjenica, ali sve mere vlade su preduzete zbog zaštite mnogo viših interesa, a to su zdravlje i životi ljudi, rekao je Janković.

Ističe da su pravo na život i zdravlje ustavne kategorije i ne veruje da će sudovi presuditi u korist tužilaca u ovom slučaju.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

-