InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
20.01.2020.

AKTUELNO

Plaćanje QR kodom uskoro u Srbiji

Građani Srbije uskoro će moći da u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonima QR kod sa proizvoda.

Reč je o nastavku širenja mreže usluga instant plaćanja što je posebno važno za trgovce koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu, umesto da čekaju po nekoliko dana, kako je to inače slučaj kada se plaćanje obavlja karticama, kažu za Tanjug u Narodnoj banci Srbije.

S druge strane, širenjem novih usluga u oblasti “e-plaćanja” smanjuje se količina keša u opticaju što je praksa u brojnim razvijenim zemljama svijeta.

Za lidera po tom pitanju smatra se Švedska koja je zacrtala plan da do 2023. godine postane društvo bez gotovine.

Kada je reč o plaćanju skeniranjem QR koda, u Narodnoj banci Srbije kažu za Tanjug da je pri kraju postupak “instalacije” ovakvog načina plaćanja.

NBS je 2018. godine uvela mogućnost instant plaćanja u Srbiji pa se transferi novca mogu obavljati tokom 24 časa, sedam dana u nedjelji, 365 dana u godini i to za sekundu ili dve.

U Srbiji se svakog meseca izda najmanje 15 miliona računa, za struju, telefon, infostan i druge usluge koje građani plaćaju.

izvor: tanjug.rs