InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
14.05.2020.

Pad proizvodnje i izvoza kolumbijske kafe u aprilu

Kolumbijska federacija uzgajivača kafe (FNC) izvestila je da je u mesecu aprilu zabeležen pad proizvodnje kafe za čak 28%.

Najveći svetski proizvođač arabike prošlog meseca isporučio je 744.000 džakova od 60kg, u poređenju sa više od milion džakova u istom period prethodne godine.

Kao prateći razlozi smanjene proizvodnje navode se putne restriktivne mere koje su velikim proizvođačima onemogućile da obezbede sezonske radnike.

U prethodnih godinu dana, ukupna proizvodnja premašila je 14 miliona džakova, što je bio porast od 3% u odnosu na 2018. godinu.

Od početka godine isporučeno je 3.6 miliona džakova, što je takođe značajan pad (-17%) u odnosu na prvi kvartal 2019. godine (4,3 miliona džakova).

Kada je reč o izvozu, u aprilu je zabeležen pad od 32% u odnosu na isti mesec prošle godine – prošlog meseca na inostrana tržišta isporučeno je 592.000 džakova.

Suočavamo se sa nečim što nikada ranije nismo videli. Teško je pretpostaviti u kom pravcu će se kretati tržišta. Sada je trenutak da razmišljamo o održivosti ove industrije,izjavio je predsednik asocijacije, Roberto Vélez Vallejo.

Izvor: Global Coffee Report

-