InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
13.05.2019.

HRVATSKA

Od juna veće minimalne bruto plate za sve ugostitelje

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je izvestila da se povećanje minimalnih bruto plata od pet posto, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu za osnovna ugostiteljska zanimanja, od 1. juna proširuje na sve poslodavce i radnike u delatnostima pružanja smeštaja, pripreme i usluživanja hrane.

To je rezultat odluke o proširenju primene dodatka i o izmenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva (KUU) koja je objavljena nedavno, a koju je donelo Ministarstvo rada i penzionog sistema, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma zajedno s granskim sindikatima u novom postupku proširenja primene kolektivnih ugovora postavila okvir za uređenje plata i radnih odnosa s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda poslovanja u sektoru ugostiteljstva, te suzbijanja nelojalne konkurencije ugovorila izmene u uređenju najnižih osnovnih bruto plata u ugostiteljskoj delatnosti.

Tom promenom Kolektivnog ugovora ugostiteljstva minimalna osnovna bruto plata za poslove jednostavne poslove, npr. sobar/ice, nosač prtljaga i slično iznosiće 3.750 kuna. Za manje zahtevne poslove kao što su, na primer, poslovi pomoćnog kuvara, pomoćnog konobara, pomoćnog recepcionara ili poslastičara minimalna osnovna bruto plata će iznositi 4.100 kuna, dok će za zahtevnije poslove, kao što su poslovi konobara, kuvara, poslastičara, recepcionara iznositi 4.950 kuna.

Izvor: SEEbiz

-