InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
25.03.2020.

SRBIJA

Novosadski ugostitelji očekuju pomoć države

Epidemija korona virusa uticala je na pad prometa i to više od 80 odsto, tvrde novosadski ugostitelji, tražeći hitnu reakciju države, prenosi Dnevnik.

Sekretar Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević naglašava da je situacija i pre zvanične odluke da se ugostiteljski objekti u gradu zatvore bila krajnje teška jer su ograničenja njihovog rada nekoliko puta pomerana, ali i zbog toga što se apelovalo da se ne ide u kafiće i restorane, a od njih se i dalje tražilo da rade.

Epidemija koronavirusa je veoma uticala na pad prometa, i to više od 80 odsto. Pojedini ugostitelji samoinicijativno su zatvarali svoje lokale i pre zvanične odluke o tome jer nisu mogli da ispoštuju obaveze koje su imali, pa im je bilo jeftinije da ne rade nego da rade. U pitanju su uglavnom veći objekti jer je njima bio veći i trošak, napominje Stanojević.

Prema njegovim rečima, ugostitelji ne mogu da izmire obaveze prema zaposlenima jer nemaju prihode, pa su otkazi neminovni, zbog čega očekuju pomoć države. Kako navodi, sačekaće da se situacija u vezi s epidemijom korona virusa smiri pa će onda tražiti pregovore o tome kako će se funkcionisati nakon ukidanja vanrednog stanja. Ističe da se vlasnici ugostiteljskih objekata trude da ne otpuštaju radnike, u opciji je davanje godišnjih odmora, neplaćenih odmora.

Snalaze se kako mogu da bi zadržali zaposlene. Naravno, ima i mnogo onih vlasnika koji žele po svaku cenu da zadrže svoje zaposlene i isplate ih iz raznoraznih izvora ili iz prihoda, a neki su se dogovorili sa zaposlenima da posle vanrednog stanja podignu kredite pa da ih isplate tako da ima raznih opcija. Očekujemo i pomoć države, što je u jednom od svojih obraćanja nagovestio i predsednik države. Zahvaljujemo se što je prvi put neko nešto afirmativno rekao za ugostitelje, rekao je Stanojević.

Izvor: dnevnik.rs

Foto: Pixabay

-