InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
16.01.2020.

SVET

Nestlé ulaže 2 milijarde švajcarskih franaka u razvoj ekološki prihvatljivih ambalaža

Kompanija Nestlé odlučna u kreiranju tržišta za reciklirane ambalaže prihvatljive u prehrambenoj industriji, predstavila fond za podsticanje daljih inovacija

Jedna od najvećih prehrambenih kompanija na svetu Nestlé, danas je objavila da će uložiti do 2 milijarde švicarskih franaka u dalje razvijanje ekološki prihvatljivih rešenja u prehrambenoj industriji, s ciljem povećanja stope korišćenja reciklirane plastike i ubrzavanja razvoja inovativnih održivih pakovanja.

Nadovezujući se na obećanje iz 2018. godine, prema kojem će do 2025. godine 100% pakovanja biti od materijala koji će moći da se ponovo iskoristeili recikliraju, kompanija je najavila da će, u istom periodu, smanjiti upotrebu plastike za jednu trećinu, istovremeno doprinoseći uklanjanju plastičnog otpada iz okeana, jezera i reka.

U našem poslovanju su kvalitet i sigurnost hrane od najvećeg značaja, u čemu pakovanje igra glavnu ulogu. Većinu danas dostupne plastike je teško reciklirati tako da je sigurna za ponovno korišćenje u prehrambenoj industriji, što značajno ograničava količinu materijala koji su nam na raspolaganju. Da bi stvorio ovo tržište, Nestlé se obavezao da nabavi do 2 miliona tona reciklirane plastike koja može da se koristi u prehrambenoj industriji, i da do 2025. godine uloži više od 1.5 milijardi švajcarskih franaka, najavila je Irena Kurtanjek, direktorka korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

Inovacije po pitanju pakovanja jedan su od ključnih izazova na putu ka budućnosti bez otpada zbog čega je kompanija, pored realizacije značajnih istraživanja u okviru Nestlé Instituta za ambalažu i pakovanje, najavila i lansiranje fonda u vrednosti od 250 miliona švajcarskih franaka za investiranje u start-up kompanije koja se bave ovim pitanjem.

Niti jedan komad plastike ne bi smeo da završi na deponijama ili kao otpad. Učiniti recikliranu plastiku sigurnom za prehrambenu industriju je ogroman izazov za našu industriju. Zato nam je cilj, pored manjeg korišćenja plastike, zatvaranje kruga i upotreba plastične ambalaže koja će biti pogodna za beskonačno recikliranje. Širenje tržišta takvih materijala i poticanje inovacija u industriji pakovanja hrane naša su misija te pozivamo sve kompanije da nam se pridruže na tom putu,izjavio je Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé.