InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
15.10.2019.

BiH

Izvoz vina i piva iz BiH na kinesko tržište u porastu

Izvoz proizvoda iz BiH na kinesko tržište u značajnom je porastu iz godine u godinu, što je posebno važno jer je, kako kažu iz vinarija Vukoje i Čitluk, kao i iz Sarajevske pivare, u pitanju veliko tržište.

Željko Nakić, vlasnik vinarije Čitluk i predsednik Grupacije vinara iz FBiH, kaže da je ta vinarija odavno prisutna u Kini i da tamo ima pet-šest manjih distributera. Ističe da su Kinezi posebno zainteresovani za kupovinu ekskluzivnih vina, pre svega onih koja su dosta odležala. Kaže da vinarija Čitluk 75% svojih vina izvozi i u zemlje EU, i dodaje da su njihova vina prisutna na četiri kontinenta.

Izvozimo četiri vrste vina, kamenu žilavku, to je posebna vrsta, vranac, vrhunsku žilavku i blatinu", ističe Nakić, i dodaje da su već dugo prisutni i u Americi. Bilo bi dobro da se zaštite hercegovačke autohtone vrste grožđa, te da treba raditi na vraćanju onih vrsta koje su specifične, kao što je sorta grožđa trnjak.

Vinarija Vukoje iz Trebinja, prema rečima vlasnika Radovana Vukoja, na kineskom tržištu prisutna je skoro 10 godina.

U pitanju je najbrže rastuće svetsko tržište i veoma je zanimljivo za sve u regionu. Oni su specifični po tome što su konzumaciju crvenih vina prepoznali kao zdravstveni aspekt, tako da 98 odsto izvoza prema toj zemlji čini crveni asortiman, rekao je Vukoje, a prenosi portal b92.

Vinari ističu da u poslu sa Kinom očekuju veću podršku resornih ministarstava i institucija na državnom i entitetskim nivoima, posebno kada je u pitanju promocija domaćih proizvođača, što bi dobro došlo i "Sarajevskoj pivari", koja takođe izvozi u ovu zemlju.

Iako je izvoz vina, piva i alkoholnih pića iz BiH u druge zemlje sveta povećan u protekloj godini, razlika između uvoza i izvoza, još je velika, naročito kada je pivo u pitanju. Iz spoljnotrgovinske komore BiH kažu da dosta sarađuju sa vinarima i pivarima i da je to izvozni sektor koji ima veliki potencijal.

Međutim, vinari i pivari smatraju da bi situacija bila mnogo bolja kada bi BiH dobila kandidatski status za EU, jer bi se tada otvorila vrata mnogobrojnih fondova koji bi omogućili još bolje plasmane na inostranim tržištima.

izvor: b92.net

-