InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
13.02.2020.

SVET

Heineken povećao prihode i dobit u 2019.

Holandski proizvođač piva Heineken nedavno je objavio rezlutate poslovanja za 2019., a posebno se ističe dvocifren rast prodaje u Brazilu, Vijetnamu i Kambodži.

Neto prihodi prošle godine veći su za (23,97 milijardi evra), a neto dobit veća je za 13,2% i iznosila je 2,17 milijardi evra.

Kako se navodi u saopštenju, prodaja brenda Heineken skočila je za 8,3%, što je najveći rast u poslednjih deset godina.

Iz kompanije poručuju da su rezultati postignuti u Africi, Bliskom istoku i srednjoj Evropi, veći od očekivanih, dok su brojke u azijsko-pacifičkoj regiji i Evropi, nešto slabiji.

Samo u posljednja tri prošlogodišnja meseca volumen prodaje porastao je 4,1%, zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Brazila, Vijetnama i Kambodže.

Celokupno gledano dobit je najviše porasla u Aziji, posebno u Vijetnamu, Heinekenovom drugom tržištu po profitabilnosti, zatim u Severnoj, Južnoj i srednjoj Americi.

Prema projekcijama, u 2020. godini očekuju veće prihode na osnovu većeg volumena prodaje i većih cena, kao i okretanju potrošača ka skupljim vrstama piva. Pozitivni faktori koji se izdvajaju su i niže cene hmelja i aluminijuma, koji bi trebalo da povećaju rast operativne prodaje od 5% do 6%, u slucačju da ne bude nepovoljnih ekonomskih i političkih dešavanja.

-