InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
24.03.2020.

SRBIJA

Genov: Najpoštenije je da država snosi trećinu štete od epidemije

Direktor poslovnog Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (Hores) Georgi Genov rekao je da turistička preduzeća, iako su prva osetila posledice pandemije korona virusa, nikakvu pomoć od države nisu dobila, pa se zaposlenima isplaćuju minimalne zarade.

On je za Betu rekao da je u turizmu promet bio smanjen još u februaru za oko 60 odsto i da su već tada svi stranci otkazali aranžmane.

Direktor Hores-a Georgi Genov istakao je da je u martu otkazano oko 80 odsto poseta.

Prošle godine, od 1. januara do kraja maja je registrovano 3,5 miliona noćenja, a ove godine ćemo u tom periodu izgubiti dva miliona noćenja, rekao je Genov.

Ocenio je da je za sada “najavljena državna pomoć u magli jer nema nikakve uredbe koja to garantuje”.

Prema njegovim rečima, vlasnici hotela i restorana su posle isplate plata potpuno iscrpljeni jer su januar i februar inače najslabiji meseci u turizmu, osim u planinskom delu Srbije. Kafići su, kako je rekao, u nešto povoljnijoj situaciji jer ne moraju da nabavljaju repromaterijal unapred pa imaju još neke finansijske zalihe.

Dodao je da su sada turistički radnici uglavnom poslati na odmore, a da bi se sačuvali u radnom odnosu neophodna je pomoć države.

Od Vlade Srbije očekujemo odgovor da, ako u budžetu nema novca za pomoć, to saopšti pa da tražimo drugo rešenje, možda prodajom dela imovine, rekao je Genov.

Najpoštenije rešenje, prema njegovim rečima, je da država snosi trećinu štete od epidemije, drugu trećinu poslodavci i treću radnici.

Od pomoći bi, kako je rekao, bili i povoljni krediti koje bi obezbedila država sa kamatom od jedan odsto i grejs periodom od 12 meseci.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

-