InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
25.11.2019.

SVET

Francuski LVMH potvrdio kupovinu američkog Tifanija

Vodeća svetska firma za luksuzne proizvode, LVMH iz Francuske zvanično je potvrdila kupovinu američkog proizvođača nakita Tifani za 16,2 milijarde dolara.

Ovo je najveća kupovina koju je do sada napravila grupa LVMH milijardera Bernara Arnoa.

U zajedničkom saopštenju dve grupe su navele da su postigle konačan sporazum za preuzimanje Tifanija od strane LVMH po ceni od 135 dolara po akciji. Time se Tifani procenjuje na oko 14,7 milijardi evra, odnosno 16,2 milijarde dolara, navodi se u saopštenju.

LVMH stoji iza brendova kao što su Moet, Hennessy, Luj Viton, Fendi, Kristijan Dior i Živanši, a već nekoliko godina važi za jednu od najuspešnijih kompanija u svom sektoru.

Kupovinom Tifanija francuska grupacija dobila je pristup većem broju američkih potrošača, što je i cilj njenog vlasnika.

U 2018. godini grupa Bernara Arnoa je imala 46,8 milijardi evra prodaje, što je rekord, a neto dobit je bila 6,4 milijardi dolara. Njujorški Tifani, osnovan 1837. već godinama pokušava da modernizuje svoj imidž i privuče mlađe kupce. Imao je obrt od 4,4 milijardi dolara u fiskalnoj godini završenoj 31. jula, što je porast od 6,5 odsto. Rast te kompanije se ipak usporava zbog pada potrošnje turista u SAD.

-