InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
01.08.2019.

SVET

Finansijski rezultati kompanije LG za drugi kvartal 2019.

Kompanija LG Electronics (LG) objavila je finansijske rezultate za drugi kvartal 2019. godine. Ostvarena je globalna prodaja u iznosu od 15,63 biliona vona, odnosno 13,40 milijardi američkih dolara i poslovni profit od 652,3 milijardi vona (559,4 miliona dolara) za period od aprila do juna ove godine.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, prodaja je porasla za 4,1 odsto, dok je operativni profit niži za 15,4 odsto. Profitabilnost koja dolazi prodajom kućnih aparata i snažnim poslovnim rešenjima nadoknađuje gubitak nastao prodajom proizvoda za kućnu zabavu, automobilskih komponenti i mobilnih komunikacija.

Kompanija LG Home Appliance & Air Solution zabeležila je rekordni prihod u iznosu od 6,10 biliona vona (5,23 milijardi dolara) u drugom kvartalu, što je najbolji rezultat u istoriji ove poslovne jedinice u kompaniji LG. Rast prihoda bio je posebno snažan u Južnoj Koreji i regionima kao što su Severna Amerika, Evropa i Bliski Istok, a prihod je bio za 16,1 odsto viši u odnosu na drugi kvartal 2018. godine. Operativni prihod od 717,5 milijardi vona (615,3 miliona dolara) je najveći dosad zabeležen u periodu april-jun. Poslovna jedinica je snažnu profitabilnost zabeležila zahvaljujući stabilnom rastu, povećanoj prodaji proizvoda kao što su klima uređaji, kao i efektivnom smanjenju troškova.

Kompanija LG Home Entertainment ostvarila je poslovni profit od 3,67 milijardi vona (3,15 milijardi dolara miliona dolara), što predstavlja smanjenje od 4,5 odsto u odnosu na prošlu godinu usled smanjenja potražnje u Evropi i Latinskoj Americi gde su velika sportska takmičenja u drugom kvartalu 2018. godine generisala jaku prodaju. Operativni prihod od 205,6 milijardi vona (176,3 miliona dolara) opao je u odnosu na prethodni kvartal zbog povećanog obima investicija. Očekuje se da će potražnja za premijum proizvodima, uključujući OLED i NanoCell televizore, kao i Ultra HD televizore sa velikim ekranom, generisati dodatne prodajne mogućnosti u narednom kvartalu.

Kompanija LG Mobile Communications zabeležila je prodaju od 1,61 bilion vona (1,38 milijardi dolara), što je 21,3 odsto manji rezultat u odnosu na isti period prošle godine. Razlog tome je stagniranje potražnje na tržištu smart telefona i nastavak agresivnog spuštanja cena od strane kineskih brendova. Prodaja je porasla za 6,8 odsto u odnosu na prvi kvartal, ali je ova poslovna jedinica zabeležila operativni gubitak u iznosu od 313 milijardi vona (268,4 miliona dolara) kao rezultat povećanja marketinških investicija u cilju podrške lansiranja novih modela i dodatnih troškova u vezi sa preseljenjem proizvodnje smart telefona u Vijetnam. Očekuje se da predstavljanje konkurentnih smart telefona i sve veća potražnja za 5G proizvodima doprinesu poboljšanju performansi u trećem kvartalu.

Kompanija LG Vehicle Components Solutions ostvarila je prihod od 1,42 biliona vona (1,22 milijardi dolara), što je povećanje od 63 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. U narednom periodu kompanija će se fokusirati na stabilizovanje ponuda komponenti prioritetnim kupcima, kao i na smanjenje troškova na novim projektima.

Kompanija LG Business Solutions je u drugom kvartalu ostvarila prodaju od 675,5 milijardi vona (579,29 miliona dolara), što je povećanje od 14,8 odsto u odnosu na isti period 2018. godine, ali i za osam odsto viši rezultat nego u prethodnom kvartalu. Razlog tome je povećana potražnja za LED i OLED komercijalnim displejima, kao i solarnim panelima, na tržištima Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

-