InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
16.08.2019.

HRVATSKA

Dve trećine lokala vara državu na računima

Uz "julsku rupu" i smanjen broj turista koji posećuju Hrvatsku, ovo leto obeležava i novi oblik poreske utaje. A to je davanje predračuna turistima umesto pravih fiskalnih računa.

Poreske vlasti napominju da su u prvih sedam meseci ove godine pokucale na vrata oko 10.000 lokala i drugih privrednih subjekata, obveznika fiskalizacije i da su kod dve trećine njih otkrili propuste u primeni propisa.

Koliko je preduzetnika umesto računa uručilo predračun nije poznato, ali ako se može suditi prema odgovoru Poreske uprave, čije su kontrole ciljane i po pravilu dolaze u lokale čiji su im papiri i prometi sumnjivi, polovina uočenih prekršaja mogla bi se opisati kao bezazleno i nenamerno kršenje propisa, ali svaki četvrti lokal u koji su ušli inspektori zaradio je novčanu kaznu i prekršajnu prijavu, piše Večernji list.

Nefiskalni računi nisu novost u poslovanju preduzetnika i oni ih izdaju kada poslovnim partnerima šalju informativne ponude ili kada nisu sigurni da će oni platiti račun.

Predračun nije novost, ali novost s početka ove godine i poslednjeg kruga poreske reforme jeste da se država obavezala preduzetnike da na svakom takvom predračunu velikim slovima napišu da to nije fiskalni račun pa su pojedini vlasnici lokala gostima izdali predračune koji izgledaju kao računi.

Pojedini konsultanti smatraju da pri tome nisu mnogo ni grešili, jer lokal sme da se služi informativnim računom ako ne zna hoće li konačni račun biti plaćen karticom ili gotovinom.

Izdavanje predračuna, ponuda, narudžbina i sličnih dokumenata umesto fiskalnih računa najteži je poreski prekršaj i prema prekršiteljima se primenjuju sve zakonom dopuštene mere uključujući i zabranu rada, rekli su iz Poreske uprave.

Izvor: B92/SEEbiz
Foto: image.freepik.com

-