InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
25.03.2020.

SVET

Dobavljači hrane u problemu zbog zatvorenih hotela i restorana

Zatvaranje hotela i restorana uticalo je i na veletrgovce koji kupuju od više od 400 poljoprivrednika u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Oni su sada suočeni sa velikom količinom hrane koja bi inače trebalo da bude u restoranima i hotelima.

Osnivač veleprodavca voća i povrća “Natura” Franko Fubini navikao je da naplaćuje slavnim kuvarima premijsku cenu za pažljivo negovane proizvode, poput belih breskvi iz Italije, sicilijanskog šipurka i paradajza Esek. Ali u prošloj sedmici prodaja je isparila, piše Blumberg.

Situacija je nezamisliva. U Sjedinjenim Državama situacija je veoma kritična za male farmere, istakao je Fubini.

Mnogi dobavljači pokušavaju hranu direktno da prodaju potrošačima, ali potrebno je vremena da se preusmere složeni lanci snabdevanja i da se bave novim zahtevima za skladištenjem i distribucijom.

“Natura”, koja između ostalih, snabdeva i restorane Gordona Remzija, saopštila je da daje neprodatu hranu u dobrotvorne organizacije i crkve. Takođe pokušava da proda više proizvoda u prodavnicama i pokrenula je aplikaciju za dostavu hrane za domaćinstva kao način da nadoknadi izgubljeni prihod.

Ipak, potrebno je mnogo novih maloprodajnih kupaca da zamene restoran. Srednja gradska trpeza u Londonu kupuje oko 100 tona voća i povrća godišnje, procenio je Fubini.

Naši prihodi u Parizu otišli ​​su na nulu, a prihodi iz Njujorka poprilično dostižu nulu, rekao je Fubini.

Prodaja restoranima čini oko dve trećine prihoda ovog distributera, koji je ove godine trebalo da bude 45 miliona funti (52,8 miliona dolara). Verovatno će izgubiti značajan deo posla zbog virusa, rekao je.

Kako kaže jedan od izvoznika italijanske hrane, Federiko Tanasi, potražnja se smanjuje za svu robu, osim za robu iz supermarketa, a to je nešto što nikada pre nismo videli.

Suvlasnik kompanije Ortagi Džejmi Suarez otkrio je da je njegova firma koja prodaje na veliko na pijaci, izgubila čak 70 odsto narudžbina od hotela. Kompanija sada takođe pokušava direktno da prodaje kupcima putem interneta.

U poslu sa hotelima sam od 1990. godine i nikad ranije nisam video ništa slično. Uopšte nema posla, rekao je Suarez.

Izvor: blic.rs

Foto: Pixabay

-