InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
24.07.2019.

AUSTRALIJA/JAPAN

AB InBev prodaje Carlton & United Breweries Asahi-ju

Megapivara AB InBev pristala je da proda svoju australijsku jedinicu Carlton & United Breweries kompaniji Asahi, sa sedištem u Tokiju, za cifru od 16 milijardi australijskih dolara.

Kao deo ove transakcije, Asahi sada ima pravo da prodaje AB InBev portfolio brendova širom Australije. Iz AB InBev-a su izjavili da će prodaja pomoći da se ubrza njihova ekspanzija na druga tržišta unutar azijsko-pacifičkog regiona, kao i na globalnom nivou.

Sam ugovor je pred zatvaranjem i regulatornim odobrenjem, a kako navode, trebalo bi da bude završen do prvog kvartala 2020. godine.

Carlos Brito, glavni izvršni direktor AB InBev, rekao je: Mi i dalje vidimo veliki potencijal za naše poslovanje u azijsko-pacifičkom regionu, koji ostaje i motor rasta u našoj kompaniji. Sa našim neuporedivim portfoliom brendova, snažnim komercijalnim planovima i talentovanim ljudima, dobro smo pozicionirani da uhvatimo prilike za rast širom ovog regiona.

Ova vest je usledila nakon nešto ranije najave da je AB InBev odlučio da odustane od planirane inicijalne javne ponude za azijski biznis od 9,8 milijardi dolara.

AB InBev zapošljava oko 175.000 ljudi i ostvario je prihod od 54,6 milijardi američkih dolara u 2018. godini. Pivara je već ove godine napravila niz akvizicija i investicija, uključujući i kompaniju za proizvodnju alkoholnih pića iz San Diega Cutvater Spirits, kao i sajt za recenzije RateBeer.

Asahi je, u međuvremenu, kupio poslovanje britanske pivare i vlasnika babova Fuller's ranije ove godine za 250 miliona funti, čime je postao vlasnik jednog od najpopularnijih pivskih brendova, London Pride, i istorijski poznate pivare Griffin u Londonu.

Izvor: www.thedrinksbusiness.com
Foto: www.wsj.com

-