InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
17.06.2019.

SRBIJA

Vina sremskog vinogradarskog rejona dobila oznaku geografskog porekla

Vina iz sremskog vinogradarskog rejona dobila su oznaku geografskog porekla, posle dugog zalaganja i pripreme Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla "Srem - Fruška gora", koje broji više od 40 članova. Tri godine radilo se na izradi Elaborata o proizvodnji vina sa geografskim poreklom, a sremski rejon je konačno dobio priznanje koje mu pripada.

Uskoro će se krenuti i sa zaštitom Fruškogorskog vinogorja.

Predsednik udruženja Gordan Bašić istakao je da država u velikoj meri pomaže vinare i vinogradare, što se dokazuje činjenicom da je Pokrajinska vlada donirala 16 miliona dinara kako bi se u upotrebu stavila najmodernija, elektronska laboratorija za analizu vina.

Odmakli smo puno i u razgovorima da pravimo zajednički proizvod, daleko cenjeno penušavo vino. Radimo na tome da se vinski turizam razvije i da dovedemo zainteresovane posetioce u naš rejon, kaže Bašić.

Odluka države da kroz strogu, administrativnu proceduru potvrdi da 147 etiketa od 34 vinara dobije pravo da koristi i ističe geografsku oznaku porekla na svojim proizvodima potvrđuje nesumnjiv kvalitet, smatra pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković: Vino sa Fruške gore je prepoznato i nagrađivano u Austriji, Engleskoj, Bugarskoj i širom naše države, koja je potvrdila kvalitet sa kojim smo svi bili upoznati. Kao što je rečeno, uskoro ćemo pomoćiti i zajedničku klastersku proizvodnju vinskog penušavca po tradicionalnim metodama, kao što su činile Toskana ili Bordo.

Rečeno je i da će Evropska unija, preko države, uskoro omogućiti vinarima i vinogradarima pristup sredstvima koji se dodeljuju putem IPARD fonda.

Izvor:Radio 021/eKapija
Foto: ocdn.eu

-