InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
21.09.2018.

3БАР (Beograd), Element drinks and food (Vršac) i Caffe Milord (Aranđelovac)

Ugostitelsjke priče iz kafića

--

Razgovarala: Milica Milutinović, milica@instore.rs

Mesto kao omaž porodici
Tea i Dragana Trifunović
3БАР
Beograd

Voždovački 3БАР, otvoren krajem prethodne godine, delo je porodice Trifunović – Dragane, Saše, Luke, Tee i, kako ponosno ističu, dvadesetomesečnog Maksima, kao najbitnijeg člana tima.

Njihov radni tim, od dva barmena, tri konobara i kuvara, radi uz svakodnevnu logističku podršku cele porodice. Objekat ima 200 kvadratnih metara, kao i baštu pod brezom, a može da primi oko 150 gostiju i to sa svojim ljubimcima, jer je pet-friendly.

Specifičnost ovog prostora se ogleda u 6. generaciji na istom mestu, gde je stara kuća zidana 1926. godine i gde je rođen deda jendog od vlasnika.

Prostor je podeljen u dva dela, a u oba su projektori, pa se mogu pratiti važne utakmice ili dobra muzika, ili jednostavno samo uživati u sedenju sa pogledom na zidove koje je iscrtao Pijanista i koji plene pažnju i u ćutanju i u ćaskanju prijatelja. Specifičnost ovog prostora se ogleda u 6. generaciji na istom mestu, gde je stara kuća zidana 1926. godine i gde je rođen deda jednog od vlasnika. Deda Duletu je i posvećen zid na mestu gde se igrao kao mali, a bio je poznat kao voždovčki šmeker - lepi Dule sa Voždovca. Omaž dedi je lepota očuvanja porodice i u tom smeru smo postavili ambijent gde porodice mogu neometano da uživaju sa svojom decom, objašnjava nam sagovornica Dragana.

--

U kreiranju menija su se trudili da naprave dnevnu komšijsku recepturu, što podrazumeva više vrsta Java kafe, kraft pivo Kabinet, kao i Carlsberg portfolio, vina Zvonko Bogdan, domaće Belobog rakije, blage koktele i sve ono što može da prati laganu hranu baziranu na pastama, burgerima, pilećim specijalitetima, sendvičima, kobasicama, mafinima i sladoledu.

Naša porodica je sama osmislila ambijent, koncipiran tako da bude mesto i za starije komšije i za studente koji tu mogu da uče, ali i za roditelje sa decom i za goste sa ljubimcima. Upravo je najlepše to kada ugledamo šarenoliki, sada već poznati broj ljudi, gde svako za sebe uživa u nekom našem deliću prostora. Ali bilo je teško organizovati da sve to što smo zamislili bude adekvatno urađeno i da gost bude zadovoljan. Ipak, taj najteži deo bude nagrađen stalnim vraćanjem gostiju, kaže ona.

Prema njenom mišljenu, u Beogradu se prate standardi svetskog koncepta lepo osmišljenih lokala i svaki domaći ili strani gost može da nađe za svoju dušu prostor. Kada damo svi sve od sebe, posle nekog vremena se trud uložen vraća stalnim gostima, bila bi za kraj njena poruka kolegama.

Neophodno održati kvalitet
Damir Vlah
Element drinks and food
Vršac
--

Ugostiteljski objekat Element drinks and food otvoren je u maju 2016. godine. Njegovi vlasnici, braća Damir i Igor Vlah uspeli su da kroz svoje poslovanje tokom ove dve godine dovedu Element među top mesta koje Vrščani posećuju i preporučuju posetiocima.

Kao najlepši deo posla izdvojio bih rad sa ljudima, odnosno našim gostima, koji se osete zadovoljno i srećno posle naše usluge.
Kafe-restoran se prostire na 225 kvadratnih metara i ima 120 sedećih mesta, dok spoljašnji deo obuhvata i baštu i dodatnih 50 sedećih mesta. Njihov radni tim čini 19 radnika.
Meni ovog vršačkog objekta sastoji se od karte pića, ali i od bogatog jelovnika. Prema Damirovim rečima, karta pića obuhvata bukvalno sve kategorije - kafe, tople napitke, šejkove, proteinske dodatke, vode, sokove, sveže ceđene sokove, alkoholna žestoka pića, vina, piva i koktele. Što se tiče jelovnika, i on obuhvata široku ponudu – jela za doručak, predjela, supe, čorbe, potaže, pice, sendviče, salate, pa i glavna jela. Ono što naš sagovornik želi posebno da istakne je njihov specijalitet među desertima - čuveni kolač u Vršcu, crumble sa jabukama i sladoledom.
Kao najlepši deo posla izdvojio bih rad sa ljudima, odnosno našim gostima, koji se osete zadovoljno i srećno posle naše usluge, što i nama neizbežno izmamljuje osmeh, kaže nam on. Na pitanje šta je to što mu u ugostiteljskom poslovanju najteže pada, odgovorio nam je da ponekad to predstavlja obaveza stalnog prisutva u objektu kako bi sve bilo savršeno sve vreme i kako ne bi „pali“ na sitnicama.
--

Prema njegovom mišljenju, ugostiteljska scena Srbije je svakako na sve višem nivou u poslednje vreme, što se prema njegovim rečima, može primetiti po objektima različitog karaktera, kroz njihove dizajne enterijera i eksterijera, po sve široj ponudi i višem nivou usluge. Zato on smatra da u ovom pogledu, u odnosu na region, prednjačimo.

Za kraj smo ga pitali šta bi bio njegov recept za uspeh u ovom poslu, na šta nam je rekao da, kao i u svakom poslu, i u ovom je neophodno držati i održati kvalitet u svemu, kako u ponudi, tako i u usluzi, a koja je posebno važna u ovom njegovom životnom pozivu ugostitelja.

Potrebe gosta na prvom mestu
Zoran Pažin
Caffe Milord
Aranđelovac

--
Specifičnosti našeg objekta su lokacija i ambijent, jer se nalazimo ušuškani u centru grada, u staroj kamenoj kući sa ogromnim dvorištem, što Milordu daje neku autentičnost.

Caffe Milord je otvoren u junu 2015. godine, kao zajednički projekat trojice poznanika Zorana Pažina, Jovan Petrovića i Slobodana Veljkovića. Osim ovog objekta, njihovo ugostiteljsko poslovanje obuhvata i restoran MB, koji se, takođe, nalazi u ovom šumadijskom gradu, a jedan je od omiljenih mesta za obedovanje među Aranđelovčanima.

Radni tim Caffe Milorda čini sedam zaposlenih. Kvadratura kafića iznosi 60 kvadratnih metara, a tu je i letnja bašta koja se prostire na oko 200 kvadrata. Ceo prostor može da primi više od 100 gostiju, a zvanično ima 110 sedećih mesta.

Prema rečima Zorana, jednog od vlasnika, trudili su se da meni sastave tako da obuhvati sve kategorije pića. Tako da gosti u Milordu mogu da popiju kafe, tople napitke, gazirane i negazirane sokove, prirodne ceđene i razne detoks mikseve od voća i povrća. Svakako, u njihovom baru se nalaze i energetski napici, brendovi domaćih i stranih proizvođača žestokih pića, piva (kako flaširanih, tako i točenih), vina, koktela. Zasada se nisu odlučili na širenje ponude u segment hrane, ali gosti uz piće mogu dobiti raznovrsne apetisane.

--

Specifičnosti našeg objekta su lokacija i ambijent, jer se nalazimo ušuškani u centru grada, u staroj kamenoj kući sa ogromnim dvorištem, što Milordu daje neku autentičnost. Što se tiče specijalne ponude objekta, koja nas možda odvaja od drugih, to bi mogli da budu upravo prirodni, ceđeni sokovi i razne detoks varijante napitaka. Bašta je i jedno od neizostavnih mesta za gledanje utakmica, a preko noći kafić zbog svog enterijera, dugačkog šanka i ponude točenih piva više podseća na pab, objašnjava nam Zoran.

Kada smo razgovarali o lepim i teškim delovima ugostiteljskog zanimanja, on nam kaže da iako sam posao sa ljudima zna da bude veoma specifičan i komplikovan, on i njegovi partneri se trude da i one teže delove posla doživljavaju što je lepše moguće.

Kako još dodaje, sama usluga kombinovana sa prostorom uglavnom ne zadovoljava potrebe gostiju i stalno su neophodne inovacije na svim poljima. Naša poruka za kolege je da je potrebno da se više radi na potrebama samog gosta da bismo bili uspešniji, kaže nam on za kraj.

-