InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
19.09.2018.

SVETLANA BOŽOVIĆ, AFH MENADŽER, STRAUSS ADRIATIC

Svako ulaganje u kvalitet se vrati

jun, 2018.

Razgovarala: Milica Milutinović, milica@instore.rs

Svetlana Božović, diplomirani ekonomista, radi na poziciji AFH menadžera u kompaniji Strauss Adriatic, čiji je deo od 2003. godine. Završila je mnogobrojne stručne kurseve i seminare u inostanstvu, kako nam kaže, sa ciljem da usavrši držanje treninga o pripremi i serviranju kafe. U tome je i uspela, s obzirom na to da se može pohvaliti činjenicom da je obučila više od 1.000 barista iz Srbije i regiona.

Strauss Adriatic u svom portfoliju za profesionalne kupce ima nekoliko kafa. Prvenstveno je tu Doncafe Barista espreso, odnosno premijum espreso, punog ukusa i balansa, premijum blend na koji smo ponosni i koji poseduje sve što se od vrhunskog espresa i očekuje. U našem portfoliju espreso kafa su i Doncafe espreso za ljubitelje jače kafe i Vendeso, namenjen za vending mašine. Poznati Professional menjamo laganim tempom Baristom, objasnila nam je naša sagovornica.

Kakve rezultate je, generalno, kompanija ostvarila u prethodnoj godini i da li ste njima zadovoljni?
Mi smo kompanija koja već godinama beleži isključivo rast proizvodnje i prodaje, na šta smo neizmerno ponosni jer to znači da smo uspeli da zadobijemo poverenje veoma probirljivih kupaca i potrošača. Ne zaboravite da smo mi jedini domaći proizvođač espreso kafe. Po total volumenu espreso kafa, ispred nas su dve italijanske kafe, ali nadamo se ne zadugo.

Koji su glavni planovi kompanije u narednom periodu što se tiče HoReCa kanala?
HoReCa tržište nam je veoma važno i usmerili smo snage da pravac našeg delovanja u tom segmentu dodatno ojačamo i kroz komunikaciju sa potrošačima i tržištem ponudimo što bolji proizvod, što više treninga i ono čime se već godinama odlikujemo – brz i kvalitetan servis.

Poslednjih nekoliko godina kod nas je buknula kafe scena. Kako biste je ocenili danas i kakav je to srpski konzument kafe?
Po znanju barista, kvalitetu kafa, ali i po željama i navikama potrošača, sve smo bliže i bliže Italijanima. Trend otvaranja kafeterija, dolazak novih kafa, sve bolji i školovaniji baristi, novi načini pripreme kafa i, pre svega, spremnost potrošača da nauče nešto novo o kafi i probaju nešto novo, podigli su kvalitet espreso kafa na srpskom tržištu. Mi kao zemlja možemo da budemo ponosni na kvalitet espreso kafa u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Na koji način vi, kao kompanija, nastojite da edukujute scenu o ovoj industriji?
Naš trening-centar je prvi otvoren u Srbiji 2004. godine i od tada do danas ne možemo ni da prebrojimo koliko lokala je prošlo naše obuke. Taj broj je odavno postao četvorocifreni broj, a broj polaznika se broji u hiljadama. Smatramo da je to jedno od naših najjačih oružja, čime se izdvajamo na tržištu. Ponosni smo što našim klijentima možemo da stavimo na raspolaganje sertifikovanog SCA (Speciality Coffee Association) trenera koji svoju ogromnu strast i znanje deli sa konzumentima.

Kvalitet naše kafe i naših proizvoda je odavno poznat i cenjen među domaćim konzumentima i dolazak konkurencije biće samo prilika za nas da pokažemo kvalitet, a naše dosadašnje iskustvo govori da nemamo razloga da se plašimo konkurencije.

Prema kojim kriterijumima birate ugostiteljske objekte u kojima želite da budete prisutni?
Za razliku od onih koji jure volumenske kupce, mi se trudimo da lokali u kojima će ljudi moći da uživaju u našim kafama, dele naše vrednosti. Mi se vezujemo za ljude, jer smatramo da su kafići mesta gde se neguju i sklapaju prijateljstva. Naravno, bitni su nam i “image make” lokali, jer su oni kruna naše referentne liste.

U koliko ugostiteljskih objekata danas “ulazite” sa vašom kafom i kakav je to tip objekata?
U više od 1.000 HoReCa objekata, konzumenti mogu da uživaju u našim kafama. To su u najvećem delu kafići, a ima nas i u restoranima i hotelima.

Svedoci smo i sve brojnijih kafeterija u Beogradu, a i Stauss ih ima. Na koji način vi nastojite da se istaknete među njima?
Nama se ne oprašta loša kafa. Kvalitet kafe i usluge je apsolutni prioritet, od pripreme aparata, kvaliteta kafe, do svake šoljice kafe koja izađe iz našeg bara. Sve mora da bude savršeno i zbog toga redovno radimo obuke i provere barista, jer su oni ključni u održavanju onog kvaliteta na kome insistiramo.

Kako biste okarakterisali saradnju sa ugostiteljima?
Poverenje koje smo godinama gradili stvorilo je osnov za saradnju sa našim kupcima. Kada postoji poverenje, onda nam je lakše da ih ubedimo u dobru perspektivu noviteta i tu imamo odlične rezultate.

Iz vašeg dosadašnjeg poslovnog iskustva, koje bi bile vaše preporuke ugostiteljima za unapređenje njihovog poslovanja?
Konstantno radite na kvalitetu svakog segmenta poslovanja. Svako ulaganje u kvalitet se vrati u vidu zadovoljnog konzumenta, koji sam pronosi dobar glas o ugostitelju, što je najbolja reklama. Ni na polju proizvoda, ni na polju usluga, ne sme da bude “igranja” sa kvalitetom.

Kako biste prokomentarisali najavljeni dolazak Starbucks-a u Srbiju?
Dolazak Starbucks-a na srpsko tržište samo govori o tome koliko smo, kao zemlja, postali interesantna i poželjna destinacija za investicije, pa i u sektoru kafa. Kvalitet naše kafe i naših proizvoda je odavno poznat i cenjen među domaćim konzumentima i dolazak konkurencije biće samo prilika za nas da pokažemo kvalitet, a naše dosadašnje iskustvo govori da nemamo razloga da se plašimo konkurencije. Verujem da se neće ništa drastično promeniti na tržištu, pogotovo ako cena kafe bude kao u svetu. Domaćim konzumentima će biti to interesanto u početku, ali, na duge staze, ipak su im stranci ciljna grupa.

<div class="empty-line">--</div>