InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
05.11.2019.

Tatjana Šćepanćević, brend menadžer kompanije G3 Spirits

Prosečni srpski gost danas više zna

Tatjana Šćepanćević, brend menadžer kompanije G3 Spirits

Razgovarala: Milica Milutinović, milica@instore.rs

Brend menadžmentom se bavi poslednje četiri godine, dok se kompaniji G3 Spirits pridružila krajem 2012. godine. Poslednje dve godine, naša sagovornica je zadužena za najveći brend u kompaniji, Jägermeister, što joj je, kako kaže, izuzetna privilegija i čast.

Zanimalo nas je na koji način ona i njen tim vrše odabir ugostiteljskih objekata u koje plasiraju ovaj put konkretno Jägermeister, na šta je ona rekla: Distributivno gledano, uvek je naravno bolje da određeni brend bude prisutan u što većem broju lokala, dok je kod implementacije aktivnosti najbitnije da se one sprovode u okviru odgovarajućeg segmenta, odnosno kategorije lokala koji svakako definiše strategija brenda. Kada je u pitanju brend kao sto je Jägermeister, koji se globalno vezuje za žurke i festivale pretežno biramo „high energy“ mesta u kojima se okupljaju mladi jer su nam oni primarna ciljna grupa. Naravno postoje alati i aktivnosti sa kojima aktiviramo i druge vrste lokala, kao što su koktel i gastro barovi.

Pričali smo i na temu današnjeg srpskog gosta i o tome da li je danas edukovaniji nego pre nekoliko godina. Kako Tatjana kaže, kao neko ko je ranije u kompaniji bio zadužen za brednove koji su manje poznati, u poređenju sa Jägermeisterom i kako je mali procenat konzumenata bio upoznat sa istima, oni su kao kompanija dosta vremena i napora uložili u edukaciju kako profesionalne zajednice (ugostitelja), tako i krajnjih konzumentata. Zato smatra da je u toj oblasti veliki pomak napravljen, pogotovo u Beogradu i Novom Sadu. S druge strane, bartenderska zajednica u Srbiji je iz godine u godinu sve jača i mnogi globalni trendovi u miksologiji su prisutni i ovde, te mislim da je upravo kombinacija svega ovoga zaslužna što prosečni srpski gost danas više zna kako o kategorijama pića, tako i o miksologiji, dodaje ona. Prema njenom mišljenju, uloga brend manadžera u predstavljanju novog proizvoda ugostiteljima izuzetno je važna, pa se na taj način i ophodi prema tome delu svog posla. Aktivno učestvuje u konstantnim edukacijama i obukama ugostiteljske zajednice.

Smatra da su ugostitelji vremenom postali otvoreniji za implementaciju novih predloga i ideja, jer svi žele da budu inovativni i prvi u kreiranju trendova. Posmatrano kroz godine i kroz brend kao što je Jägermeister, čija se strategija u HoReCa kanalu bazira na velikom broju promocija koje se rade u lokalima, smatram da dosta toga zavisi od selekcije lokala u kojima se same promocije rade. Osim toga, trudimo se da uvek budemo inovativni kada je u pitanju planiranje i kreiranje promotivnih aktivnosti u lokalima i mislim da je to ključ i definitivno jedna od bitnijih stvari koja utiče na uspešnost samih promocija i kreiranje percepcije brenda, kako kod konzumenata tako i kod samih ugostitelja, prenosi nam ona svoje iskustvo sa promocijama iz dosadašnje karijere.

Kako dodaje, globalni trendovi, koji se mogu primeniti na lokalnom tržištu, uvek su dobra inspiracija za kreiranje inovativnih i inspirativnih stvari.
Napominje, ipak, da treba biti oprezan u pogledu toga šta je moguće primeniti a šta ne, jer su konzumetni ti koji sve te trendove treba i da prihvate, pa je samim tim njihovo razumevanje istih od suštinskog značaja. Kako živimo u eri digitalizacije, trendovi u digitalnom marketingu su oblast koju najviše pratim i upravo tu najviše inspiracije nalazim za kreiranje lokalnih strategija za razvoj digitalnih kanala, kaže nam Tatjana. Kada se osvrne na srpsku ugostiteljsku scenu, kaže da misli da je veliki pomak napravljen u smislu edukacije osoblja poslednjih nekoliko godina i da je to nešto na čemu treba da se radi kontinuirano.

Prema njenom mišljenju, veliki doprinos tome dale su kompanije, koje u poslednje vreme sve više ulažu u edukaciju i prezentaciju svojih brendova, ali i bartenderska zajednica koja je izuzetno važna za industriju u kojoj radi. Ono što još uvek ostaje kao veliki izazov koji treba prevazići jeste “zaključavanje kategorija” u smislu ponude pića u okviru lokala koju često diktiranju distibuteri kroz takozvane godišnje ugovore, a to rezultira nezadovoljstvom konzumenata, što recimo svugde u svetu nije tako čest slučaj, sugeriše za kraj razgovora naša sagovornica.

-