InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
18.01.2019.

SAVET

Poslovni sastanak uz šoljicu čaja

Efikasni poslovni sastanci uz popodonevni čaj nisu samo praksa u zemljama gde je ispijanje čaja sastavni deo njihove kulture, kao što su Japan, Velika Britanija, Kina, Rusija već su postali standard u poslovnom svetu.

Autor: Stassen d.o.o.

Sklapanje poslova uz vrhunski čaj je sve više prisutno i u našem regionu i praksa je vrhunskih rukovodioca i menadžera. To je sjajan način da se sklope odlični dogovori i naprave uspešne strategije bez opterećenja sa težim probavnim izazovima koje donose obimni ručkovi ili večere. Takođe, bez upotrebe alkohola , idealno je za držanje čiste glave, pogotovo u radu sa klijentima koji ne piju.

Poslovni sastanci uz popodnevni čaj su po pravilu znatno kraći, konkretniji i češće dovode do jasnih dogovora i rešenja od uobičajenih koji se vode uz poslovni ručak ili večeru, a sa druge strane udobniji, intimniji i efikasniji od onih koje se održavaju u kancelarijama ili klasičnim salama za sastanke.

Zbog toga obratite dobro pažnju na prednosti poslovnog sastanka uz čaj. Sastanci uz čaj su po pravilu tihi, sagovornici su skoncetrisani na temu. Oni su takođe udobni i obavljaju se uz malo smetnji. Samim tim omogućavaju stvaranje bliskosti i poverenja između sagovornika, što diskusiju o poslovanju čini produktivnijom.

Pijenje čaja je veliki društveni pokretač i većina ljudi može uživati u šoljici čaja, a što je moguće i uz veliki izbor čajeva za svačiji ukus. Osim toga, poslovni
sastanak uz čaj, na neki način, izdvaja i izdiže od uobičajene poslovne prakse i okruženja i čini posebnim sagovornikom, potencijalim partnerom, saradnikom ili klijentom.

Vreme održavanja sastanka, pogoduje dobrim poslovnim razgovorima dok su sagovornici još na oprezu i ne razmišljaju o odmoru. Atmosfera Tea Lounga
ili restorana gde se služi vrhunski čaj nadmašuje dosadnu atmosferu kancelarija ili sala za sastanke i dodatno povećava budnost. Odabir mesta za sastanak uz popodnevni čaj je od velike važnosti u planiranju sastanka. Savet jeste i da se izgradi prijateljski odnos sa vlasnikom ili menadžerima lokala, pogotovo ukoliko je odluka da ovaj tip sastanaka bude redovan način komunikacije. Dobar odnos će po pravilu omogućiti najbolja mesta za sastanak, unapred dogovorena i pripremljena za rad. Trebalo bi da na stolovima uvek ima dovoljno mesta za čaj, dokumente i laptopove. Naravno, trebalo bi izabrati i mesta sa dostupnom WiFi mrežom.

Idealno vreme za popodnevni čaj je od 14:00 do 18:00. Postoji i mogućnost modifikacije sastanka i da on bude duži, npr. sa početkom od 14:00 ili što je uobičajeno, kraći, od 17:00h do 18:00h.

Vreme serviranja čaja je nešto na šta bi takođe trebalo da se obrati pažnja. Uobičajeno je da se poruči odmah pošto su se svi učesnici sastanka smestili za sto. Iako se radi o sastanku uz čaj, ne bi trebalo biti isključiv za posebne zahteve, posebno ukoliko je neko propustio ručak ili slično. Sastanak bi trebalo da počne kada se čaj posluži. Za vreme pijenja odabranog vrhunskog čaja u prijatnom okruženju primetno je da su svi koji prisustvuju sastanku, takođe, opustili, što je idealano za rešavanje izazova, dobijanje posla ili donošenju uspešne poslovne strategije.

-