InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
10.05.2019.

U razgovoru sa marketing menadžerom za premijum brendove u Apatinskoj pivari: Marko Stojilković

Ponosni na naše brendove

Razgovarala: Milica Milutinović,
milica@instore.rs

Naš sagovornik, Marko Stojiljković godinu dana u Apatinskoj pivari osmišljava marketing strategije na poziciji marketing menadžera za premijum brendove. Kako ipak ističe, već 15 godina gradi iskustvo u radu sa multinacionalnim brendovima.

U Apatinskoj pivari smo ponosni na činjenicu da imamo najširi portfolio premijum brendova na tržištu. Brendovi kao što su Staropramen, Miller, Bavaria, Stella Artois, Corona, Leffe, Hoegaarden, Franziskaner, Becks, a uskoro i noviteti, daju nam mogućnost da obuhvatimo najširi spektar potrošača, dodaje on.

Prema njegovim rečima, svi njihovi strateški brendovi imaju vrlo jasan fokus kada je u pitanju odabir lokala u kojima bi oni trebalo da igraju glavnu ulogu. Sve polazi od analize posetilaca datih lokala, njihovih osnovnih motivacija za posetu, lokacije, tipa i veličine lokala. U skladu sa tim, definiše se ključni portfolio, kao i pozicioniranje brendova u okviru samog objekta. U principu, premijum brendovi su relevantniji za urbana, gradska, jezgra, kao i takozvanu premijum HoReCu, ali to ne znači da ih gosti mogu popiti isključivo tamo.

Naše pivsko tržište je tradicionalno zasnovano na lager (ili pilsner) tipu piva. Međutim, u poslednjih nekoliko godina dolazi do snažnog razvoja i ponude drugačijih tipova pivskih ukusa kako od strane velikih proizvođača, tako i pojavom malih, kraft pivara koje su dale glavni impuls ovom trendu. To je pozitivan trend, on dovodi do razvoja čitave pivske kulture, stvara nove prilike za potrošnju, dovodi nove potrošače i spremni smo da na njih adekvatno odgovorimo, smatra Marko.

Na naše pitanje, kako reaguju na kraft revoluciju i da li doživljavaju ovu kategoriju kao konkurenciju, on nam kaže: Imajući u vidu da „igramo“ u istoj areni, u širem smislu, kraft pivari jesu naša konkurencija, iako oni funkcionišu na potpuno drugačijem biznis modelu i poslovnoj filozofiji. U svakom slučaju, pozdravljamo njihov doprinos celokupnom razvoju pivske kategorije i spremni smo da te trendove pratimo zajedno sa njima. Dokaz za to su i globalne akvizicije malih pivara od strane Molson Coors grupe.

Kako nam je još ispričao, lansiranje svakog novog proizvoda iza sebe ima konzistentan marketing plan, čiji je integralni deo usmeren na predstavljanje i razvoj proizvoda u kanalima prodaje. U tom smislu, njegov tim i on razvijaju jasne smernice i set alata koji se odnosi na predstavljanje i aktivaciju brendova u ugostiteljskim objektima, definisanje jasnog „selling story-a“ za svaki novi brend, a vrlo često u direktnom razgovoru sa vlasnicima zajednički definišu najbolji put da svojim potrošačima, a posetiocima ugostiteljskih objekata prenesu vrednosti brendova Apatinske pivare.

Zanimalo nas je i na osnovu dosadašnjeg iskustva koliko su promocije u lokalima uspešne, na šta nam je rekao da nije moguće dati jednoznačan odgovor na to pitanje. Sve je, zapravo, prema njegovim rečima, stvar cilja same promocije – kada imaju jasnu ideju o željenim efektima, daleko je lakše planirati i sprovesti promo mehanizme.

Promocija je uspešna u onoj meri u kojoj uspe da angažuje posetioce lokala na željenu aktivnost u vezi sa brendom, i još važnije, u meri u kojoj uspe da ih motiviše da tu radnju ponavljaju u kontinuitetu. U principu, moglo bi se reći da su tradicionalni promo mehanizmi sve manje uspešni, a da na značaju dobijaju aktivnosti koje su usmerene na kreiranje specifičnog brend iskustva u pojedinačnom ugostiteljskom objektu, dodatno nam je objasnio naš sagovornik.

S obzirom na to da je Apatinska pivara deo Molson Coors grupacije, treće najveće pivare u svetu, praćenje trendova zaposlenih je znatno olakšano. Kako kaže, praktično su na samom izvoru bogatog pivarskog iskustva iz zemalja širom sveta i to znanje koriste u svakom segmentu poslovanja.

-