InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
29.05.2019.

SEVERNA KOREJA

Pokrenuta proizvodnja viskija

Severna Koreja pokrenula je proizvodnju viskija i planira da ga predstavi na tržištu do kraja godine. To je prvi put da ova zemlja proizvodi viski.

Izvor za ovu priču je turistička organizacija Jang Pionir Turs, koja se nalazi u Kini, a specijalizovana je za ture po Severnoj Koreji i mesta za koja vam i „majka kaže da ih zaobilazite u širokom luku".

Iz Pionir Tursa kažu da su uspeli da vide flaše severnokorejskog viskija, iako ga mediji u Severnoj Koreji još ne spominju.

U destileriji Samilpo saopštili su da su flašu za ovaj viski dizajnirali po uzoru na flašu Džonija Vokera, poznatog škotskog pića koje ljudi inače vole da piju u Severnoj Koreji.

Prave nekoliko vrsta viskija, biće i onog sa crnom i sa crvenom etiketom.

Viski je dobio ime po jezeru Samilpo koje se nalazi u blizini planine Kumgang, jednog od glavnih turističkih centara u Severnoj Koreji.

Jang Pionir Turs kaže da proizvod sadrži 15 aminokiselina i osam esencijalnih aminokiselina, koje sprečavaju oštećenja jetre i smanjuju nuspojave nastale zloupotrebom alkohola. Nisu spomenuli koje su to vrste žitarica od kojih se pravi viski, niti koliko je star, što najviše zanima poznavaoce ovog pića.

Pre dve godine proizvođači u Severnoj Koreji tvrdili su da su izmislili alkoholno piće posle kojeg nećete biti mamurni. Pivara Taedongang je reklamirala pivo kao „dobro za zdravlje" jer navodno produžava život onima koji ga piju.

Vest da Severna Koreja proizvodi viski izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama, a mnogi se pitaju na koji način mogu da dođu do flaše. Ima i onih koji sumnjaju da se taj viski uopšte proizvodi.

Ko je smislio to pametno i inovativno pakovanje?, jedno je od pitanja na Reditu.

Neki su pisali i kritike, ističući da je viski možda napravljen od žitarica koje bi mogle da nahrane gladne.

Izvor: www.bbc.com
Foto:
ichef.bbci.co.uk

-