InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
17.04.2020.

SAVETI

Kako da iskoristite sve prednosti dobro serviranog pića?

Oko jedne trećine gostiju koji dolaze u barove su neodlučni kada je u pitanju izbor pića koje će da konzumiraju.

Autor: Filip Arnaudov

profesionalni barmen i
suosnivač Udruženja barmena Makedonije

Kada odete u neki bar, i kada naručite vaše omiljeno piće, najčešće ga dobijete u običnoj čaši, sa nekoliko kockica leda i parčetom tanko isečenog limuna ili pomorandže od koje je veoma često ostala samo kora.

Ali, šta ako kod vas može da bude drugačije…

Kada se posluži savršeno servirano piće, to znači povećanje prodaje, povećanje profita, kao i povećanje zadovoljstva gostiju. Savršeno servirano piće može da doprinese i stvaranju poverenja kod vaših gostiju, zbog čega će oni da se vrate u vaš lokal i zbog čega će da ga preporuče svojim prijateljima.

Pet sastojaka za savršeno servirano piće

1. Pravilan izbor čaše

Upotreba odgovarajuće čaše je veoma bitna. Ne samo zbog toga što omogućava da se uklope tačna količina alkoholnog pića i miksera (tonik, đus, ginger ale…), led i dekoracija, nego treba i da doprinese celokupnom iskustvu gosta. Istraživanja pokazuju da pića koja izgledaju lepo imaju i lep ukus. Važno je da čaše budu čiste, suve i hladne. Isto tako, treba voditi računa o tome gde držite čaše. Gornji deo 2/3 čaše pripada klijentu. Izbor lepe i kvalitetne čaše mnogo doprinosi u kojoj meri će gosti uživati u piću i dobro je za imidž vašeg lokala.

Izbor lepe i kvalitetne čaše mnogo doprinosi u kojoj meri će gosti uživati u njihovom piću i dobro je za imidž vašeg lokala
  1. Kvalitetan led u dovoljnim količinama

Dobar i kvalitetan led je važan sastojak za kreiranje savršeno serviranog napitka. Možete da koristite različite vrste leda – u kockicama ili izmrvljen, u zavisnosti od potreba koje zahteva određena vrsta napitka. Za duga pića – koktele treba celu čašu da napunite ledom. Kada ima više leda, piće je uvek hladno i led se postepeno topi, i tako postepeno razvodnjava piće.

  1. Savršena mera

Najbolji način da budete precizni, da imate kontinuitet i konzistentnost kvaliteta, da ga uopšte ne narušite i da pokažete profesionalizam u poslu kojim se bavite je da koristite dozer. Za duga pića, prvo treba da sipate alkoholno piće u čašu sa ledom a zatim da je dopunite odgovarajućim mikserom. Ako je gost pred vama, vodite računa o tome da etikete boca iz kojih sipate pića budu okrenete prema njemu.

  1. Kvalitetni sastojci

Dobri, kvalitetni i rashlađeni mikseri kreiraju uzbudljive teksture i doprinose prvom ukupnom utisku gostiju. Isto tako, povećavaju i prodaju. Dobra ideja je da budete u toku sa trendovima i da nabavite kvalitetne gazirane bezalkoholne napitke (ginger ale i tonike sa različitim ukusima). Ovi nesvakidašnji ukusi nude gostima nešto drugačije i doprinose tome da se vaš lokal izdvoji od konkurencije.

  1. Sveža dekoracija

Prezentacija može da poveća prodaju i da ostavi lepu sliku o vašem lokalu. Kvalitetna dekoracija može da doda boju, ukus i čini uslugu privlačnijom. Jednostavno pravilo kojeg možete da se pridržavate je da koristite pomorandžu za napitke sa ukusom pomorandže, limun za one koji imaju ukus limuna, a limetu za sve drugo. Možete da eksperimentišete sa korom citrusa i drugim dekoracijama, kao što su maline, kupine ili pak sveži začini i biljke.

Lepo serviran napitak znači povećanje prodaje, povećanje profita, kao i zadovoljstva gostiju

6. Povećana prodaja

Oko jedne trećine gostiju koji dolaze u barove su neodlučni kada je u pitanju izbor pića koje će da konzumiraju. Vaša stručnost i mogućnost da ih impresionirate svojim savršeno serviranim pićem svakako će doprineti povećanju prometa. Dobar način da se poveća prodaja je upotreba brendiranih karti pića, iz kojih gosti mogu da odaberu premijum verzije njihovog omiljenog napitka.

7. Jedinstvena usluga

Jedinstvena usluga, odnosno vaš potpis, pokazaće identitet vašeg lokala i napraviće ga drugačijim od drugih, sličnih. Ovakav način prezentacije i serviranja pića pomaže da se lepa reč o vašem lokalu i usluzi prenosi od usta do usta. Možete da koristite lokalne ili neke druge sastojke, sa kojima ćete gostima da ponudite jedno drugačije iskustvo.

-