InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
18.02.2019.

SRBIJA

Kafić Zvuci srca na beogradskoj Čuburi

Na Čuburi u Beogradu otvoren je prvi kafić u Srbiji i regionu u kom rade mladi sa blagim smetnjama u mentalnom razvoju. Mesto se zove Zvuci srca, a prostor je obezbedio Grad, a opremilo ga Ministarstvo za rad.

Njih 15, starih od 19 do 35 godina, ovde rade svakodnevno, u dve smene, od devet ujutro do devet uveče, a da pronađu posao pomogla im je Humanitarna organizacija “Dečje srce” u okviru svog radnog centra.

Prema rečima Gorana Rojevića, direktora HO “Dečje srce”, osnovane pre gotovo dve decenije, kafić na Čuburi po mnogo čemu je jedinstven, ali je najvažnije što u njemu rade mladi sa visokofunkcionalnim autizmom, Daunovim sindromom i kombinovanim smetnjama, koji primaju platu, rad im se upisuje u radnu knjižicu i ostvaruju pravo na penziju.

Oni se ovde osećaju dobro, uvaženo i korisno jer idu na posao kao i njihovi roditelji. Nemaju osećaj neispunjenog vremena, a posao im je istovremeno igra i zabava. Za rad primaju platu koju im isplaćuje služba za zapošljavanje preko svojih stimulativnih mera za osobe sa invaliditetom. Očekujemo i da nas nadležno ministarstvo uskoro prihvati kao radni centar. Osim toga, želimo da rad ovih mladih podstakne i druge punoletne sa smetnjama u mentalnom razvoju da se zapošljavaju. Da i njihovi roditelji shvate da ova deca ne treba da budu samo pasivni primaoci socijalne pomoći i da ne rade kako bi ostvarili pravo na porodičnu penziju, kaže Rojević.

Vest o radu ovog kafića brzo se “pronela” društvenim mrežama, pa se u njemu već traži mesto više.

U ovom jedinstvenom kafiću nema cenovnika ni fiskalnih računa. Za ono što u njemu popiju, gosti novac ostavljaju u kasice u obliku srca koje stoje na svakom stolu, onoliko koliko misle da treba. Naš zakon ne prepoznaje kafiće u kojima se usluga ne naplaćuje. Vreme će pokazati kao će sve funkcionisati. Dogovoreno je da nas narednih meseci obiđu sve nadležne inspekcije i da nam svojim sugestijama pomognu da sve pravno regulišemo, dodaje on.

Do kafića Zvuci srca radi i istoimena radionica, a planirano je i otvaranje restorana, kaže Rojević. U radionici ovi mladi šiju i prodaju majice i suvenire od tekstila. Platu primaju za sve poslove, ali oni ne rade zbog nje jer nemaju osećaj vrednosti novca, već imaju samo izgrađen osećaj da ostvaruju svoju potrebu da rade.

Izvor i foto: Novosti

-