InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
02.04.2019.

U FOKUSU – VOTKA

„Iz Rusije s ljubavlju: votka se vraća kući”

Autori: Dušan M. Žugić i Boriša Pejić
Fabulous Black – HoReCa & Business development agency, Beograd
email: office@fabulousblack.org

Trendovi, trendovi…
U poslednje vreme suočeni smo sa uplivom različitih (autori teksta dodaju – ne i najnovijih tržišnih) trendova na naše, regionalno težište. Tu je, kada pričamo o kategorijama i brendovima, pre svega džin sa mnogobrojnim etiketama i varijacijama ukusa, ali uglavnom London dry stila, praćen kraft tonicima, zatim burbon, koji mnogi potrošači prvi put prepoznaju kao premijum kategoriju van Jack Daniel’s kulture, prava poplava novih i uvek najnovijih i najboljih karipskih rumova, zatim malt i blended malt (nova potkategorija viskija, marketinški osmišljena od strane proizvođača), japanski viskiji koji su postavili nove standarde, pre svega, cenovne kategorije za blend viskije, neki novi likeri, biteri, pa čak i premijum vermuti za najbolje koktele.

Dakako, kraft i premijum su ključne reči koje se kriju iza svakog trenda. Ključna svetska tržišta alkoholnih destilata i dalje ostaju Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, uz egzotična letovališta i Kinu, koja pomalo posustaje u jurnjavi za skupom robom, a karakteristike tih tržišta su piti manje a bolje, s jedne, a pokazati status i platežne mogućnosti s druge strane – ovo što se tiče premijuma. Kraft je fora za milenijalce, ali i on je poslužio u svakoj kategoriji za “trade up”, premijumizaciju svake nove, ručno rađene (ili kako već) flaše koja se izbacuje na tržište.

A gde je votka?
Sve ovo gore pomenuto ukazuje da bi trebalo da pomislimo da je konzumacija (prodaja) votke, kao dominantne kategorije alkoholnih destilata, u “slobodnom padu”, ali – nije tako. Istina je da votka beleži jenocifrene padove u svojim prodajnim performansama poslednjih nekoliko godina, ali votka je i dalje daleko (daleko!) najveća kategorija u svetu premijum alkoholnih destilata. Pa šta se onda novo zbiva u votka svetu?

S jedne strane, sve se ovo što smo napisali da se u svetu premijum pića zbiva, pre svega se desilo – votki. Ultra čiste votke višestrukih destilacija i filtracija, super i ultra premjium votke, votke sa potpisima poznatih dizajnera, votke sa ukusima i infuzijama, magnum flaše… to se već desilo votki pre više od deset godina. Reklo bi se da je votka i pokrenula ceo trend koji drma svetsko tržište danas. Pa iako se, barem što se votke tiče, sa izuzetkom kraft eksperimenata, uglavnom na tlu Amerike i Japana, više ili manje uspešnih, sa infuzijama kafe (Nikka coffe grain votka, na primer) ili čak mleka (Black cow), bezglutenske votke (Tito’s votka), stvari bitno ne menjaju – veliki proizvođači konsoliduju svoj portfolijo kako vertikalno kroz upscale premijumizaciju postojećih brendova i uvođenje novih (Elix Votka, Ciroc), tako i horizontalno kroz votke sa ukusima i infuzijama (Absolut, Skyy).

Uz sve to, nipošto ne bi trebalo da nam promakne jedan, da kažemo to tako, jedinstven votka trend, potpuno inverzan u odnosu na sveopštu internacionalizaciju proizvodnje destilata, a to je: povratak na svetsku scenu (i to na velika vrata!) votke koja dolazi iz njene postojbine: Rusije. Jer, ne treba zaboraviti, “votka pojas”, kako zovu zemlje u kojima je votka tradicionalno domaće piće je zaista ogroman, kako po broju potrošača tako i po količini konzumacije po glavi stanovnika. Neki od najvećih brendova votke dolaze, ili vuku poreklo direktno iz tih zemalja. Da navedemo samo Smirnoff, Nemiroff, Stolichnayu, Finlandiu, Luksusowu, Absolut votku… Pričamo ovde ne samo o Rusiji, već i o Poljskoj, Ukrajini, Kazahstanu, svim zemljama baltičkog pojasa, pa i celoj Skandinaviji.

Votka je i dalje prvi izbor ženske populacije, barem polovina koktela u svetu pravi se sa votkom, odlično se slaže kao miks piće sa svim i svačim, idealan je pratilac šampanjca, za mnoge je votka “siguran izbor”, a kako vole da kažu oni koji znaju “votka i najbolje radi”…

Elem, Rusi (pre svega Rusi) su se dosetili i veoma su uspešno “doradili” svoje brendove votke i izgradili neke potpuno nove, veoma čiste, veoma pitke, veoma luksuzne i… veoma skupe brendove koji su za relativno kratko vreme zaseli na tron premijum brendova te kategorije. Ovde pre svega mislimo na Stoly Elit, super premijum ekstenziju i dalje najpoznatije ruske votke u svetu, ali i na nove brendove Beluga votku koja je novi simbol prestiža u klubovima i Jewel of Russia, pravljenu po tradicionalnom receptu, čak pomalo i “grubu” za uobičajene navike ukusa, ali i Russian Standard koji je “uhvatio” priču možda i pre svih, lansirajući kasnije “Imperiju” kao super premijum ekstenziju i postao hit u zapadnoj Evropi. Možda i najzanimljiviji votka brend koji u poslednje vreme dolazi iz Rusije je Tovaritch – pravi, pravcati sovjetski brend koji svojom etiketom to i potvrđuje, ali danas pet puta destilovan i Green Mark, takođe iz sovjetskog doba, tek odnedavno dostupan na internacionalnom tržištu, van granica Rusije.

Umesto zaključka
Bez obzira na sve, dragi čitaoci, votka je i dalje prvi izbor ženske populacije, barem polovina koktela u svetu pravi se sa votkom, odlično se slaže kao miks piće sa svim i svačim, idealan je pratilac šampanjca, za mnoge je votka “siguran izbor”, a kako vole da kažu oni koji znaju “votka i najbolje radi”. Dodajmo tome imidž koji votka ima; s jedne strane kao simbol luksuza u prestižnim klubovima, a sa druge kao zaokruženi simbol hladnog mačizma postsovjetske ere (a tu su i agent 007 kao njen najbolji promoter, bez obzira na to šta mu sponzori davali da u filmu pije i cosmo – seks i grad devojke, lajf stajl uzori urbanih devojaka, ili onih koje bi to volele da budu)… i eto nas kod odgovora gde je votka – gde je i bila: apsolutni broj 1, nekrunisana kraljica u svetu premijum alkoholnih destilata, koja svoju krunu neće prepustiti nikom drugom još dugo, dugo…

Sugestija za serviranje
Ovaj put po ruski: votka je hladna votka, iz zamrzivača, zakuska je ražani hleb, preko njega kavijar, marinirana haringa, kuvana jaja, turšija ili kiseli krastavci, kako je ko u mogućnosti ili kako ko voli.