InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
11.07.2019.

Ivan Ciganović, HoReCa menadžer, kompanija Nectar

Inoviramo i odgovaramo na potrebe potrošača

Razgovarala: Milica Milutinović, milica@instore.rs

Naš sagovornik, Ivan Ciganović, danas HoReCa menadžer u kompaniji Nectar, profesionalno iskustvo, duže od 15 godina, gradio je na različitim pozicijama u komercijalnom sektoru. Dolazi iz najvećih FMCG domaćih i multinacionalnih korporacija.

Karijeru u velikim kompanijama započeo je u British American Tobacco-u. Za šest godina, koliko je radio u toj kompaniji, stekao je radno iskustvo i upoznao se sa različitim kulturama i ponašanjem u samom poslu. Kako bi razumeli ono čime se zapravo bavimo, polazimo od početka, odnosno od srži svake kompanije, a to je rad na terenu. Nadogradnju znanja sam nastavio u Nestlé Adriatic-u, a zatim u Apatinskoj pivari, koje su mi pružile prilike za dalji individualni razvoj, dodaje on.

Kako kaže, danas je deo najveće domaće kompanije i regionalnog lidera u preradi voća i povrća i proizvodnji voćnih sokova. Prema njegovim rečima, u Nectaru su okupili odličan tim ljudi sa različitim iskustvima, koji mogu da implementiraju sve naučeno, a još bitnije da svoje bogato iskustvo prenesu i na ostale kolege i utiču na razvoj HoReCa kanala. Naša kompanija, u okviru koje posluju Nectar, Fructal i Heba, ima šest proizvodnih kapaciteta u tri zemlje, poslujemo i na tržištima EU, tako da pratimo nove trendove, inoviramo u tom pravcu i odgovaramo na potrebe potrošača i u HoReCa segmentu, rekao nam je on na početku razgovora.

Šta čini sve vaš portfolio napitaka koji se mogu naći u HoReCa kanalu na našem tržištu?
Ponosan sam na činjenicu da jedini na tržištu imamo ovako bogatu ponudu i za HoReCa kanal. U našem širokom asortimanu mogu se naći proizvodi iz sedam različitih kategorija: 100% sokovi, nektari, bezalkoholna pića, energetska pića, alkoholni program, ledeni čajevi, ali i kategorija hrane - ekstra džemovi, pasirani paradajz od sirovine sa naših plantaža. Raznolikost i širina ponude je važna, jer se i HoReCa kanal menja. Danas imate osim redovnih objekata restorana, kafića, ugostiteljskih objekata i nove rastuće formate fast food lanaca i restorana za koje imamo ponudu u kategoriji hrane. Kao kompanija koja ima više od 30 jakih brendova, odlikuje nas i raznolikost formata pakovanja: Life 100% sokovi, Fructal 100% sokovi u prepoznatljivoj plavoj bočici, Buzz voćni napici, Heba gazirana i negazirana mineralna voda u staklu a od prošle godine i u 1l plastičnoj boci idealnoj za velike ugostiteljske objekte. Pratimo trendove u razvoju asortimana ledenog čaja sa novim brendom Chai, Booster energetskog pića sa širokom ponudom ukusa i funkcija (regular, memory, mango, med) Nectar Family i Kids 100% sokovi su najprodavaniji kroz igraonice kojih je sve više, jer roditelji za svoju decu žele samo najbolje. Takođe, proizvodimo i voćne rakije - Nectar Riznicu. U većini država regiona možete pronaći te proizvode i konzumirati ih u HoReCa kanalu.

Iz vašeg portfolija namenjenog ovom kanalu prodaje, koji od brendova ima najbolje performanse?
Kako su informacije sve dostupnije, tako i potrošači znaju mnogo više, to jest interesuju se šta konzumiraju. Tako je i slučaj sa Life sokovima koje su potrošači prepoznali kao 100% prirodan izbor i pouzdan kvalitet i rado ga konzumiraju u HoReCa kanalu. Takođe, Heba voda ima sve veću prisutnost i vidljivost. Posebno je interesantna privrženost određenih regiona Heba Strong gaziranoj vodi, koja ima odličan nivo gaziranosti i jačine, a osim toga i dokazanog funkcionalnog svojstva, jer svojim mineralnim sastavom (bogatstvo sulfata) detoksuje organizam i štiti od štetnih materija.

Kakve rezultate je, generalno, kompanija ostvarila u prethodnoj godini što se tiče ovog kanala i da li ste njima zadovoljni?
Ako uporedimo 2018. godinu sa 2017. godinom, prodajni tim Nectar kompanije je napravio sjajan rezultat, a HoReCa kanal beleži dvocifreni rast, od 11 odsto. Zasluge za ovaj sjajan rezultat idu naravno kolegama sa terena, koji su osim predanog i odgovornog rada napravili i pozitivnu atmosferu koja je doprinela odličnom rezultatu. Naravno da će strategija koje se pridržavamo doneti i ove godine još bolji rezultat.

Proizvodni kapaciteti nam omogućavaju da se igramo sa ukusima, formatima i da konstantnim inovacijama postavljamo standarde i utičemo na razvoj industrije u kojoj radimo.

Koji su glavni planovi kompanije u narednom periodu i na čemu će biti fokus?
Fokus kompanije jeste dalje razvijanje brendova i uvođenje novih. Proizvodni kapaciteti nam omogućavaju da se igramo sa ukusima, formatima i da konstantnim inovacijama postavljamo standarde i utičemo na razvoj industrije u kojoj radimo. Takođe, jedan od fokusa je i izvoz, jer sve više stranih kompanija žele da distribuiraju naše proizvode.

Šta biste izdvojili kao glavne izazove na današnjem tržištu proizvodnje bezalkoholnih napitaka? Kako onda vi nastojite da održite nivo uspešnosti i efikasnosti na tržištu?
Tržište i kategorije se menjaju usled i ograničene kupovne moći, dolazi do promena čak i u okviru istih kategorija, gde imate trend rasta bezalkoholnih pića sa nižim voćnim udelima. Međutim, u eri globalizacije, kada je sve dostupno potrošači ipak sve više obraćaju pažnju na poreklo proizvoda, gde u prvi plan dolaze organski proizvodi, proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom, poput naše Life ariljske maline. Kao lider, naša strategija je da daljim inovacijama damo dodatnu vrednost, tako da su od nedavno u ponudi ledeni čajevi sa funkcionalnim dodacima, chia, godži i slično. Posebnu pažnju posvećujemo i glavnim konzumentima HoReCa lanca, najmlađima i razvojem personalizovane ponude Booster gaming edicije, upravo namenjene toj generaciji.

Prema kojim kriterijumima birate ugostiteljske objekte u kojima želite da budete prisutni?
U većini HoReCa objekata imate barem jedan Nectar prozivod, da li je to Life sok u staklenoj ambalaži, Nectar Riznica, Nectar Family sokovi, Tomatello, Kids 100% sokići, Nectar Džem ili Jabukovo sirće. Mi se trudimo da budemo u svakom objektu, jer za svaki format imamo da ponudimo neki od proizvoda koji su pouzdanog kvaliteta.

Kako biste okarakterisali saradnju sa našim ugostiteljskim objektima danas?
Saradnja dva čoveka ili dve kompanije se zasniva na zajedničkom interesu, kroz uzajamno poverenje i iskren odnos. Ako to postoji od starta i ako je saradnja jasna i transparentna, onda će taj odnos biti dugoročan i što bi stručnjaci rekli win-win situacija. Trudimo se svakako da edukujemo sve naše saradnike i da na pravi način predstavimo i neke novitete u našoj ponudi, poput Life organskih sokova u malim formatima, CHAI-a sa funkcionalnim dodacima, Heba 1l praktičnog pakovanja, baš namenjenog njima.

Da li ste primetili da li su se promenile navike srpskog gosta?
Kako se menja način života, naše okruženje, interesovanja i mediji, menja se i potrošač. Ugostitelji, takođe, moraju da prate trendove, a inovativni da ih stvaraju. Pojavljuju se novi formati ili podformati, koji su se iz neke potrebe pojavili kao sto su healty barovi, shisha barovi, gde poseta i dalje znači druženje sa ljudima, ali kroz zajedničko uživanje u drugim proizvodima.

Kako generalno ocenjujete našu ugostiteljsku scenu danas?
Srbija ima odlične ugostiteljske objekte koji imaju odlične koncepte. Oni koji su se opredelili da se bave ovom granom privrede, moraju konstantno da se edukuju, rade na sebi i svom objektu, to jest konceptu i usluzi.

Koje bi bile Vaše preporuke ugostiteljima za unapređenje njihovog poslovanja?
Budite inovativni, istražujte i ono što je najbitnije - čuvajte i radite sa zaposlenima jer su i oni deo vašeg objekta.

-