InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
19.03.2020.

SVET

Britanski premijer razbesneo vlasnike pabova

Dok se države širom sveta bore protiv nevidljivog neprijatelja, britanski ugostitelji su u ozbiljnom sukobu sa osiguravajućim kućama, ali i predstavnicima svoje vlade.

Britanski premijer Boris Džonson razbesneo je vlasnike ugostiteljskih objekata jer je savetovao javnost da zbog pandemije izbegava pabove, barove i restorane.

Ipak, ne postoji zvanična zabrana rada ugostiteljskih objekata. Zato se ugostitelji plaše da neće moći da naplate štetu od osiguravajućih kuća ako vlada eksplicitno ne zabrani rad. Ugostitelji su složni u oceni da premijer favorizuje osiguravajuće kuće.

Hiljade pabova biće zatvoreno, a stotine hiljada poslova izgubljeno ako se ne pruži pomoć industriji, upozoravaju iz Britanskog saveza pabova. Traže poreske olakšice, kao i odlaganje plaćanja doprinosa na šest meseci. Upozoravaju da će, ako im se ne obezbedi podrška, uslediti katastrofa.

S druge strane, Asocijacija britanskih osiguravajućih kuća saopštila je da čak i ako vlada uvede zabranu rada ugostiteljskih objekata, većina firmi neće moći da zatraži nadoknadu štete zbog pada profita tokom epidemije. To bi mogle uraditi samo firme koje imaju posebno osiguranje koje pokriva i zatvaranje zbog infekcija i zaraznih bolesti. A takvih je, kažu, malo.

Inače, u Velikoj Britaniji, ugostiteljski sektor je treći po redu kad je reč o zapošljavanju. Ekonomski doprinos je, kako tvrde predstavnici ovog sektora, 75 milijardi funti godišnje.

Foto: Pixabay

-