InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
16.07.2019.

BARTENEDER STOJAN MARKOVIĆ, BEOGRADSKI KOKTEL KLUB

Barmen mora da bude gostoprimljiv pre svega

Razgovarala: Milica Milutinović
milica@instore.rs

Slučajno je krenuo ovim putem i najpre bio perač sudova, zatim se zaljubio u ovaj poziv i potpuno mu se posvetio. Tom stazom je naš sagovornik Stojan Marković krenuo pre četiri godine, kada se za vreme studija zaposlio u kuhinji Tranzit bara, kao perač sudova. Međutim, posle tri meseca rada u kuhinji dobio je priliku da pređe u bar i tada je počela njegova barmenska karijera i ljubav prema mešanju i pravljenju pića. Nakon Tranzita radio je u Anker baru, a trenutno je zaposlen u Beogradskom koktel klubu (BKK).

U ovom poslu najviše volim što nikada ne znate ko će vam ući u lokal i koga sve možete da upoznate. Svaki dan je drugačiji i svakodnevno se nalazite u novim situacijama. Osim toga, posao je veoma kreativan i zabavan, konstantno učite nove stvari, stvarate i isprobavate nova pića... kaže nam naš sagovornik na početku razgovora.

Prema njegovim rečima, osnovna osobina koju svaki dobar barmen treba da poseduje je gostoprimljivost. U njihovom poslu, veoma važan momenat je taj prvi utisak, jer bi gost trebalo da se oseća dobrodošlim čim uđe u lokal i da ima doživljaj kao da je kod svoje kuće. Ostale važne osobine, prema Stojanovom mišljenju, jesu strpljenje, preciznost, ljubav prema poslu.

U Beogradskom koktel klubu, gde on radi, gosti najviše piju osvežavajuće koktele na bazi džina i viskija, kao i klasike kao što su Negroni i Old Fashioned... Od specijaliteta kuće izdvaja Morning Kick Cocktail i BKK smash.

Na pitanje od koga je najviše učio i da li se na nekog ugledao, kaže nam da je svaki barmen različit, sa drugačijim osobinama i veštinama i da se trudio da od svakog pokupi najbolje. Uglavnom sam se ugledao na ljude sa kojima sam radio. Iako postoji mnogo imena izdvojio bih dva. Prvo je Dušan Pavlov, nekadašnji šef bara u Tranzit baru, koji mi je pružio šansu da postanem barmen i od koga sam naučio kako bar funkcioniše. Drugo ime je Filip Ivanovic, šef bara u BKK, sa kojim trenutno radim i učim svakodnevno, kaže Stojan.

Gosti uglavnom nisu dovoljno upoznati sa koktelima i mi smo tu da im pomognemo da pronađu najbolje piće za sebe. Najlepši osećaj je kada neko proba nešto novo i oduševi se.

Prema njegovom mišljenju, koktel kultura i poznavanje pića kod stanovnika Srbije nisu baš na visokom nivou, ali mu se čini da je na dobrom putu da bude unapređena. Kaže nam da u Beogradu postoje barovi koji su na vrhunskom nivou, gde gosti mogu da popiju odlične koktele i nauče mnogo o samim žestokim pićima, kao i o koktelima. Takođe, postoje ljudi koji organizuju obuke, tejstinge, master klasove i koji se stvarno trude da sve podignu na jedan viši nivo. Gosti uglavnom nisu dovoljno upoznati sa koktelima i mi smo tu da im pomognemo da pronađu najbolje piće za sebe. Najlepši osećaj je kada neko proba nešto novo i oduševi se, priznaje on.

Usavršava se kroz knjige, internet i master klasove, ali i razmenom ideja i znanja sa kolegama, što je kako dodaje, možda i najvažnije.
Sebe za deset godina zamišljam kao vlasnika i barmena u malom koktel baru.

-