InHoReCa  in your country
SRBIJA
Istraživanja
05.11.2019.

IPSOS ANALIZA: TURISTIČKE NAVIKE DOMAĆIH TURISTA U PROTEKLOJ GODINI

Većina traga za lepom prirodom

Autor: Aleksandra Jovanović

Project Manager, Ipsos

U poslednjih godinu dana, treći na populacije u Srbiji, starosne grupe od 15 do 64 godine, nije putovala nikuda, van mesta svog - boravka. Nešto više od trećine onih koji su putovali su izabrali neku od destinacija u Srbiji, bez obzira na to da li su pored toga putovali i van granica zemlje ili im je to bilo jedino putovanje na koje su otišli, bilo da je u pitanju odmor ili neki drugi razlog odlaska van svog mesta u kom žive. Oko 15% stanovnika je putovalo isključivo po Srbiji, a među njima je znatno više stanovnika iz zapadne i istočne Srbije.

Grčka postala popularnija

Iako su zemlje u okruženju, pretežno regioni bivše Jugoslavije, doskoro bili najposećenije destinacije naših turista (pre svega se misli na Crnu Goru), u poslednjih nekoliko godina Grčka je postala destinacija na koju odlazi najveći procenat stanovnika Srbije. Trendovi pokazuju i to da sve veći broj domaćih turista putuje u neku od zemalja Evropske unije (Grčku, Hrvatsku i Bugarsku), koje smo ovim istraživanjem posmatrali odvojeno.

Kada je Hrvatska kao destinacija u fokusu, i tu se primećuje blagi porast putovanja i to najčešće među turistima starosti između 40 i 50 godina. Mlađa generacija (15–29 godina) turista iz Srbije znatno više u odnosu na total populaciju bira Crnu Goru kao destinaciju za putovanje. Oni su inače generacija turista koja u najvećem broju putuje van svog mesta boravka. Mladi u Srbiji takođe u poslednjih nekoliko godina češće putuju u neku od zemalja EU. Nešto starija X generacija (40–53 godine), osim putovanja po Srbiji, češće putuje u Grčku. Stariji stanovnici zemlje (54–64 god.), pripadnici bebi bumersa, putuju ređe ili nikada, a najveći broj njih bira neku od destinacija u zemlji.

Beograđani najčešće biraju planine

Gradovi u Srbiji su najčešća putna destinacija domaćih turista, a potom planine, vikend-naselja i sela. Kada domaći turisti putuju van mesta svog boravka, najčešći razlog putovanja je poseta nekom drugom gradu u Srbiji i to se odnosi na putovanja stanovnika svih regiona, uključujući i Beograđane, kao i pripadnike svih starosnih grupa, izuzimajući mlade koji zbog školovanja češće putuju u drugi grad, a što ne podvodimo pod turističke razloge putovanja. U poslednje dve godine, planine u Srbiji je posetilo oko 35% populacije u Srbiji starosne grupe od 15 do 64 godine. Planine su u odnosu na jezera, reke, banje, najpopularnije mesto za provođenje odmora. Beograđani su u protekle dve godine, a u odnosu na stanovnike ostalih regiona, znatno više putovali na neku od planina u Srbiji. Osim planina, vikend-naselja i sela su još jedno od značajnije posećenijih destinacija žitelja glavnog grada.

U poslednjih godinu dana, treći na populacije u Srbiji, starosne grupe od 15 do 64 godine, nije putovala nikuda, van mesta svog - boravka.

Kao najčešći razlog boravka u Beogradu se, takođe, navodi poseta prijateljima i rođacima, a što je najizraženije među stanovnicima centralne Srbije. Nešto manje od 10% iste ciljne grupe navodi poslovno putovanje kao najčešći razlog odlaska u glavni grad. Još jedan od značajnije pominjanih razloga putovanja u Beograd je i poseta lekarima. I stanovnici Vojvodine navode slične razloge zbog kojih putuju u Beograd, samo u nešto manjem broju, ali se kod njih javlja daleko više onih koji u Beogradu provedu najčešće jedan dan i ne ostaju na prenoćištu.

Šta domaći turisti očekuju od svog idealnog odmora?

Važno mi je da odmor provedem na mestu gde je priroda prekrasna, tvrdi čak dve trećine domaćih turista. Nešto manji procenat populacije, i to mahom srednje i starije generacije, kaže da je odlazak na odmor najbolje vreme za druženje sa članovima porodice, a što nije stav velikog broja mlađih turista. Mlađa populacija vreme odmora želi da iskoristi za neobuzdanu zabavu i provod. Međutim, ono što je zajedničko i za jedne i za druge, jeste želja da se u mestima koja posećuju upoznaju s njihovim istorijatom što je više moguće.

O istraživanju

BrandPuls Tracker je kontinuirani, sindikalizovani istraživački projekat Ipsos SM koji se sprovodi od 2006. godine na području Adrijatik regiona. BrandPuls se sprovodi dva puta godišnje na nacionalnom, reprezentativnom uzorku od po 2.000 ispitanika. Osim standardnih sociodemografskih varijabli, BrandPuls analizira i mnoštvo psihografskih, medijskih, kupovnih i lifestyle karakteristika i osobenosti populacije na osnovu čega daje kvalitetan uvid u ciljne grupe i segmente potrošača čime proširuje „pogled“ na njihovo konzumentsko ponašanje i omogućava dugoročno marketing i komunikacijsko planiranje.

METOD Web panel + terenska anketa Kombinacija anketiranja i samopopunjavanja (sa detaljnom instukcijom anketara)

UZORAK 2 talasa po 2.000 ispitanika M&Ž, 15-64 godine

TAJMING 1. Talas – maj/jun 2. Talas – septembar/oktobar

-