InHoReCa  in your country
SRBIJA
Istraživanja
28.03.2019.

STR ISTRAŽIVANJE: POKAZATELJI POSLOVANJA U 2018. GODINI

Svetla godina za nama

Autor: Ivana Nešković,
Senior Manager, STR

Prethodna godina ostaće zapamćena za veći deo planete kao pozitivna i uspešna godina. Rastom se ne mogu pohvaliti samo Bliski istok, koji je i dalje “pogođen” velikim rastom ponude, i Centralna Amerika, zbog zabeleženih oštrih i nepovoljnih vremenskih uslova. Svi ostali regioni su 2018. godinu završili sa pozitivnim rastom RevPar-a (revenue per available room).

Južna Amerika (+28,6%) i Severna Amerika (+27,2%) nastavljaju sa oporavkom, a Evropa i Severna Amerika održavaju svoj rast od 2009. godine. Međutim, prvi put u nekoliko poslednjih godina, Evropa napreduje sa +5,2%, u odnosu na Severnu Ameriku sa rastom od +2,9%.

Velika potražnja na Starom kontinentu u kombinaciji sa ograničenom ponudom rezultirala je sve vreme visokim nivoom zauzeća od 72,4%, što je znatno iznad nivoa pre recesije. RevPar je nastavio da raste osmu godinu zaredom dostižući vrednost od 81,43 evra.

Na osnovu podataka koje prikuplja STR – nije bilo iznenađenja u liderima u RevPar-u za 2018. Tako da su Pariz, London i Cirih i dalje u vrhu dostižući u proseku 150 evra.

Beograd je prethodnu godinu završio sa padom od -3%, što je rezultiralo sa RevPar-om od 52 evra. Na ovaj pad je najviše uticao pad zauzeća od -8,1% zbog povećanja ponude u gradu. Kako bilo, pozitivno je to što je ADR (average daily rate) porastao za 6% godinu za godinom. Beograd je imao 21 noć zauzeća više od 90% i premijum ADR ovim visoko zauzetim datumima je bio +37%. U poređenju sa top evropskim tržištima, “opterećenim” danima - Amsterdam i Edinburg su imali 145, odnosno 144 noći.

Nije bilo iznenađenja u liderima u RevPar-u za 2018, tako da Pariz, London i Cirih i dalje ostaju u vrhu.

U regionu, najbolje performanse je zabeležila Budimpešta sa 97 noći u više od 90% zauzeća i 45% ADR-a.

Prognoze za 2019. godinu pokazuju da će najjača tržišta biti Amsterdam, Varšava, Minhen i Madrid u Evropi. Uglavnom povećanje ponude, ali i politička neizvesnost uticaće negativno na Edinburg, Dablin i London u ovoj godini, dok se očekuje da će Berlin, Beč i Prag nastaviti da održavaju svoje stabilne pokazatelje i izglede.

Više uvida u performanse različitih evropskih tržišta i regionalno ažuriranje podataka – biće jedna od glavnih tema predstojećeg Hotel Summita, i radujemo se što ćemo se sresti na njemu!

-