InHoReCa  in your country
SRBIJA
Istraživanja
13.05.2020.

UTICAJ PANDEMIJE NA HOSPITALITY INDUSTRIJU

STR ISTRAŽIVANJE: Nivo zauzeća u Evropi u aprilu ispod 30%

RevPar za Evropu bi potencijalno mogao da se vrati na nivo is 2019. godine najranije tokom 2022. godine, uzimajući u obzir pad međunarodnog turizma od 20-30%, koji predviđa Svetska turistička organizacija.

Autor: Ivana Nešković
senior menadžer
STR Global

Ovo su nezapamćena vremena i nema sumnje da je situacija u hospitality industriji najblaže rečeno loša i bez sumnje gora nego što je ikad bila.

Broj hotela koji je privremeno zatvoren širom sveta usled širenja zaraze izazvane koronavirusim je veliki, sa gotovo 76% koji su svoja vrata zatvorili do daljnjeg (procenat STR uzorka).

Broj hotela se razlikuje od zemlje do zemlje, sa očekivano najvišim procentima u Španiji, Italiji I Grčkoj (iznad 90%).

Hoteli u zemljama centralno-istočne Evrope (CEE region) imaju nešto niže procente, od 15% do 70%. U Beogradu je, na osnovu STR uzorka, privremeno zatvoreno 45% hotela.

Gledajući poslovanje hotela koji su otvoreni, očigledno je da su najniži rezultati zauzeća zabeleženi u mesecu aprilu u čitavoj Evropi, a brojčani pokazatelji još su lošiji kada se u obzir uzme opšti presek na svim tržištima, uključujući privremeno zatvorene hotele:

ZAUZEĆE OTVORENIH HOTELA U APRILU 2020

NIVO ZAUZEĆA DRASTIČNO PADA UKLJUČIVANJEM PODATAKA HOTELA KOJI SU ZATVORENI

(opšti presek zauzeća – uključujući privremena zatvaranja) APRIL 2020

Većina zemalja širom sveta objavila je nivo zauzeća koji je ispod 30%, sa izuzetkom tržišta Bliskog istoka, ali najviše zbog činjenice da se u tim zemljama hoteli uglavnom koriste za smeštaj medicinskih radnika ili kao karantin.

Dobre vesti na horizontu

Važno je u ovom trenutku istaći početak oporavka Kine, koja je do 1. maja povratila 35% zauzeća, a gde su brojke tokom praznika rada (1. maj) dostizale i 50%. Evidentno je da je popunjenosti doprinela domaća potražnja, ali podaci STR-a ukazuju na to da su čak i destinacije u Kini koje zavise od funkcionisanja avio-saobraćaja pokazale znake oporavka, što je znak optimism u Kini, ali i susednoj Južnoj Koreji.

Ipak, domaća potražnja biće kjluč oporavka i one destinacije koje se oslanjaju na inostrane goste i avio-saobraćaj kratkoročno i srednjeročno gledano neće imati velike izglede. Brojne avio-kompanije su se čak i pre pandemije susretale sa brojnim izazovima, a njihovi problemi tek će do doći do izražaja sada kada su u situaciji da svoje kapacitete umanje za 30% do 50%.

Budućnost

S obzirom da je trenutna situacja nešto sa čime se sektor po prvi put suočava, jako je teško praviti poređenja i predviđanja na osnovu prethodnih sličnih situacija, ali ono što nam istorija govori – SARS, 11. sepember, ekonomska kriza - je da je hotelska industrija otporna na šokove i da se relativno brzo digne na noge. Međutim, ako gledamo uticaj ekonomske krize 2008. na RevPar i GoPar, bilo je potrebno sedam godina da se RevPar oporavi i vrati na nivo od pre krize, a čak devet godina za oporavak GoPar-a.

Prema STR Forecast izveštajima koje radimo u partnerstvu sa Oxford Economics, RevPar za Evropu bi potencijalno mogao da se vrati na nivo is 2019. godine najranije tokom 2022. godine, uzimajući u obzir pad međunarodnog turizma od 20-30%, koji predviđa Svetska turistička organizacija (WTO).

Ako posmatramo budućnost poslovanja kratkoročno, vidimo da postoje destinacije koje mogu beležiti rast od meseca juna, ali šira slika nam govori da su trendovi univerzalno negativni, naročito u narednih 90 dana.

Želja za putovanjima

Ono što je važno pomenuti jeste da naša istraživanja pokazuju da je želja za putovanjima opala, ali sveukupno ostaje jaka.

Razvoj pandemije značajno je uticao na putovanja u drugoj polovini marta. Kao što se može videti na grafu – procenat ispitanika koji se izjasnio da bi putovao u tom periodu pao je sa 20% na 13%. Istovremeno, broj onih koji su rekli da će manje putovati porastao je sa 24% na 40%.

Ako formulišemo drugačije, anketa iz druge polovine meseca marta pokazuje da 60% ispitanika ima nameru da putuje koliko i ranije ili više u narednih 12 meseci u poređenju sa prethodnih 12 meseci. Ovo je još jedan pozitivan podsetnik kolika je snaga želje za putovanjima kao jedne od omiljenih leasure aktivnosti.

Interesantno je napomenuti da je profil ispitanika koji će u narednom periodu putovati isto ili više mlađe starosne dobi - 20% anketiranih, uzrasta 16-34, izjasnilo se da bi volelo više da putuje, što je više u odnosu na opšti prosek od 13%. Sa druge strane, očekivano, ispitanici stariji od 55 godina izrazili su manju želju za putovanjima (8%).

Zaključak

Nema sumnje da je hotelska industrija otporna i da je uspevala da se izbori sa kriznim periodima u prošlosti, ali takođe možemo reći da se trenutno nalazi na raskršću i da će, da bi se oporavila, morati da se transformiše na brojne načine – od protokola održavanja higijene do F&B sektora.

Još uvek imamo više pitanja nego odgovora, a pravac oporavka zavisiće od mnogo faktora – od avio-industrije do ekonomskog oporavka stanovništva i kupovne moći. STR nastavlja sa praćenjem tržišta I izveštavanjem o stepenu oporavku.

-