InHoReCa  in your country
SRBIJA
Istraživanja
10.03.2020.

STR ISTRAŽIVANJE: EVOLUCIJA I PROMENE NA HOTELSKOM TRŽIŠTU

STR: Decenija rasta za Evropu

Autor: Ivana Nešković
senior menadžer
STR Global

Za Evropu, prethodna decenija je bila decenija rasta, i kada je reč o performansama, i kada je reč o pružanju usluga.

Evropa je tako zabeležila novi rekord – deset godina zaredom ostvaren je RevPar rast. Zaključno sa 2019. godinom, ostvaren je i rast od 2,2% i to oba pokazatelja - ADR (1,8) i Occ (0,4%).

Osvrćući se na prethodnu deceniju rasta, najveći pobednici su bili Istanbul, Budimpešta i Lisabon. Ovi gradovi su, u poređenju sa 2009, povećali svoj RevPar za više od 60%.

Takođe smo bili svedoci značajnih promenama na tržištu hotela – brendovi su u usponu, miksovana upotreba događaja i alternativnog smeštaja postala je ozbiljan igrač na tržištu smeštaja i AirbnB ima više soba nego devet top globanih hotela zajedno.

Na osnovu STR podataka, Evropa je i dalje kontinent sa najnižom penetracijom brenda (isključujući CSA), ali prisustvo brendova neprestano raste – 4% u poslednjih 10 godina. I, posmatrajući liniju njihovog razvoja, možemo da zaključimo da će njihovo prisustvo nastaviti da raste.

Ako posmatramo rast ponude u poslednjih 10 godina, niskobudžetni hoteli periodično su bili predmet rasprava. Sa pomacima ka putnicima koji su štedljivi na svojim putovanjima i menjaju očekivanja, o ovim tipovima hotela često se raspravljalo kao o pokretačima promena. Međutim, u terminima globalnog inventara, STR podaci otkrivaju da su najveći rast ostvarili hoteli viših kategorija, iako je važno istaći da je ekonomska kategorija imala najveću početnu bazu u smislu broja soba, u 2009. godini.

Globalni dolasci i putovanja su u usponu. Međutim, nova otvaranja i želja da se brendovi dalje razvijaju i rastu stvara dodatni pritisak i na zauzeća i na ADR i to na svim različitim destinacijama u Evropi i rezultati na kraju 2019. mogu to da potvrde. Gradovi kao što su Varšava, Tbilisi, Dablin, samo su neki od onih mesta iza kojih je nekoliko izazovnih godina, u kojima su zabeležili pad RevPar-a. Međutim, uprkos “bregzitu” i izazovnoj političkoj klimi, stalni rast u ponudi Londona, i dalje uspeva da zabeleži najveće zauzeće u EMEA regionu i poveća svoj RevPar za dodatnih 4%.

Performanse jugoistočne Evrope

Svi ovi trendovi nisu zaobišli region jugoistočne Evrope.

Na ovom području, zabeležen je rast potražnje šest uzastopnih godina što je rezultovalo značajnim povećanjem RevPar-a. Međutim, povećanje ponude pritiska sve glavne KPI-jeve.

Ako posmatramo performanse glavnih gradova ovog regiona u 2019, možemo da vidimo da Sofija i Zagreb imaju negativan rast, dok su Beograd, Ljubljana i Bukurešt uspeli da povećaju RevPar.

U prethodnom broju, govorila sam o značaju raznih događaja na tržište i sada jasno možemo da vidimo njihov uticaj na performanse Bukurešta. U prvih šest meseci prošle godine, Bukurešt je predsedavao Savetom EU i događaji koji su bili organizovani u vezi sa tim, doveli su ADR i Occ tog grada na rekordne nivoe.

Zagreb, koji je pokazao negativan rast u 2019, zahvaljujući novim ponudama u gradu i potražnji za stanovima, i koji će da predsedava savetom EU, što prema podacima zabeleženim u januaru, već ima pozitivan efekat na zauzeće (povećanje od 15,9%).

Beograd, takođe, ima konstantan rast potražnje u poslednjih šest godina. Međutim, gledajući na razvoj RevPar-a, možemo da vidimo rolerkoster koji je uglavnom posledica otvaranja novih hotela u gradu.

Podaci pokazuju da je 2019. bila još jedna snažana godina, kada je u pitanju rast zauzeća od 7,1%, što je rezultiralo 29 noći sa zauzećem većim od 90%. Međutim, cene su pale za dodatnih 2,3%. Cene su bile niže u ovom gradu u svakom mesecu tokom 2019, nego što je to bio slučaj 2018, osim u januaru, julu i oktobru.

Evidentno je da je Beograd i dalje jako korporativno tržište, s obzirom na to da su cene i zauzeće znatno veći tokom radne nedelje.

Beograd je u prvoj polovini godine imao događaje koji su doprineli rastu zauzeća, ali koji se nisu odrazili na ADR, kao što je analizirano u prethodnom izdanju. Tokom prošle godine, ovaj trend je nastavljen samo sa jednim događajem koji se izdvojio u smislu onog najboljeg što su hoteli mogli da generišu – zasedanje Skupštine Interparlamentarne unije, koje je održano od 13. do 17. oktobra prošle godine.

Tokom ova četiri dana, hoteli su imali zauzeće od 91% i više od 14.000 dinara ADR. Ukupna zakupnina RevPar bila je 63% veća od prosečnih performansi u oktobru.

Za kraj, važno je napomenuti da je Kina postala drugo najveće tržište sa kojeg gosti stižu u Srbiju, posle BiH.

S obzirom na to da je početak 2020. obeležio korona virus, čiji se uticaj na hotelsku industriju Evrope i dalje procenjuje, važno je napomenuti da se zasada na osnovu januarskih podataka za Beograd ne vidi veliki uticaj i da je grad čak imao +12% RevPar porast (13,8% Occ, -1,4% ADR). Što se tiče evropskih destinacija zasada je evidentant uticaj na hotele na aerodromima – posebno Amsterdam, Dablin, Frankfurt, London, Milano i Pariz.

Održivost

Ako pogledamo napred i razmislimo o tome šta će imati uticaja na hotelsku industriju u periodu koji je pred nama, ne možemo da zanemarimo održivost. Godina 2020. veoma lako može da postane “godina održivosti”. Prema pretragama na Google-u, pretrage za održiva putovanja i o emisiji ugljen-dioksida doživele su porast od 30%, odnosno 35%.

Zasnovano na STR-ovom istraživanju Tourism Consumer Insights, skoro 50% ispitanika je izjavilo da im je odabir opcije ekološkog odmora veoma bitan.

Putnici očekuju sve više od turističkog sektora i nastaviće da pokreću promene, tako da teret pada na industriju da odgovori na te zahteve i da otvori put održivom turizmu. Ovo su koraci koji će sačuvati turizam za naredne generacije.

Celokupan izveštaj je dostupan na: https://str.com/data-insights-blog/sustainable-travel. Takođe, na datom blogu možete videti mnogobrojne podatke i brojeve vezane za hotelsku industriju.

-