InHoReCa  in your country
SRBIJA
Istraživanja
12.07.2019.

SMART PLUS RESEARCH: NAVIKE GRAĐANA SRBIJE PRILIKOM POSEĆIVANJA WELLNESS I SPA CENTARA I BANJA

Opuštanje – glavni razlog posete

Agencija Smart+ Research sprovela je, tokom maja 2019. godine, istraživanje o navikama građana Srbije prilikom posećivanja wellness i spa centara i banja i otkrila koji su njihovi omiljeni načini za odmaranje, kao i koliko su zadovoljni ponudom u Srbiji i inostranstvu.

Welness & spa – sinonim za opuštanje
Na sam pomen wellness & spa centara i banja, automatski pomislimo na odmor i uživanje, pa zbog toga i ne čudi da je opuštanje i relaksacija razlog za posećivanje koji navodi čak 7 od 10 građana Srbije. Osim toga, druženje sa porodicom i prijateljima (38%), zabava (28%), ali i rehabilitacija zbog zdravstvenog problema (27%) su, takođe, česti razlozi koje su građani navodili za posećivanje.

Glavni razlog posećivanja W&S centra za 4 od 5 žena je želja da se opuste i odmore. Muškarcima su pak bitniji razlozi druženje sa prijateljima i porodicom (46%) i zabava (34%). Sa godinama, našem telu su potrebni odmor i oporavak, pa samim tim ne iznenađuje da su stariji ispitanici, češće od ostalih, navodili rehabilitaciju kao razlog posećivanja W&S centara i banja (44%).

Bazen se najviše koristi
Prilikom izbora hotela u kom će odsesti, 19% ispitanika kaže da im je postojanje ponude W&S centara veoma važno, dok 60% kaže da im je donekle važno i predstavlja jedan od odlučujućih faktora pri izboru, te postojanje ovakve ponude može dati određenu prednost hotelima koji je poseduju.

Prilikom poseta hotela sa W&S ponudom, bilo u svom ili nekom drugom gradu u Srbiji, građani uglavnom u proseku iskoriste najmanje dve usluge - najčešći je to običan bazen (74%), zatim sauna (49%), masaže (46%) i džakuzi (41%). Nešto manje od trećine posetilaca iskoristi pet ili više usluga iz welness i spa ponude.

Žene više od muškaraca koriste slane sobe (38%), dok se muškarci češće odlučuju za teretane (30%). Polovina starijih ispitanika koristi džakuzi. Beograđani znatno više od građana iz drugih regiona koriste usluge saune (70% vs 43% u drugim regionima), hidromasažnih kada (45% vs 28% u drugim regionima), kao i tapidarijum (25% vs 4% u ostalim regionima).

Srbija vs inostranstvo
Kada je u pitanju poseta ovim sadržajima van Srbije – države u regionu su najčešći izbor, gde je Mađarska na prvom mestu (44%), na drugom mestu nalazi se Slovenija (14%), a na trećem Grčka (10%). Banje i centre u Mađarskoj najčešće su posećivali Vojvođani (80%), četvrtina stanovnika zapadne Srbije i Šumadije odlučila se za Sloveniju, dok je 14% stanovnika istočne i južne Srbije posetilo Grčku.

Kada su u pitanju navike u hotelima koje posećuju, 46% ispitanika kaže da uvek koristi opremu iz hotela, dok 39% uvek koristi šampone i sapune koje hoteli nude.

U inostranstvu se znatno više koriste različite usluge – običan bazen je i u inostranstvu najviše korišćen, ali mnogo više se koriste i sauna, i hidromasažni bazeni i kade, slana soba. Zanimljivo je da je percepcija kvaliteta usluge koja se dobija u inostranstvu, na nešto višem nivou od one koja se dobija u našoj zemlji. Najveća razlika zapaža se kada je u pitanju zadovoljstvo raznovrsnosnošću sadžaja koji nude W&S centi i banje, gde je ponudom u Srbiji zadovoljno 60%, dok u inostranstvu taj procenat iznosi čak 87%. Aspekt koji je dobio najvišu ocenu u inostranstvu je higijena u objektima (87%), a u Srbiji ljubaznost osoblja (71%). Cenom ove vrste usluga u inostranstvu zadovoljstvo je izrazilo 2 od 5 ispitanika, dok je u Srbiji zadovoljstvo izrazilo 28% ispitanih.

Navike tokom poseta
Kada su u pitanju navike u hotelima koje posećuju, 46% ispitanika kaže da uvek koristi opremu iz hotela (peškiri, bade mantili, papuče...), dok 39% uvek koristi šampone i sapune koje hoteli nude. Međutim, petina žena uvek ponese svoju kozmetiku kada odseda u hotelima, dok 14% njih nosi sa sobom i opremu (peškiri, bade mantil, papuče...).

Postoji razlika i u godinama – najmlađi i najstariji su „verniji“ svojim peškirima, dok kada je u pitanju kozmetika najmanje zahtevni su ispitanici starosne dobi 25-34 godina, njima je hotelska ponuda prihvatljivija nego ostalima.

Zanimljivo je da gotovo polovina ispitanika koristi sajtove sa kuponima za popuste u W&S centrima. Za traženje popusta prilikom rezervacije hotela i apartmana 37% muškaraca koristi sajtove ovog tipa u odnosu na 31% žena, dok je situacija obrnuta kada je u pitanju traženje popusta u W&S centrima, žene (46%) češće koriste ove sajtove od muškaraca (31%). Takođe, primetna je razlika po regionima – Beograđani su izgleda u prilici da ih koriste više. Osim ponude W&S, češće se koriste kuponi za zabavne sadržaje (sport i rekreacija, pozorište i sl.), ali i za zdravstvene preglede (češće izbor ispitanika 45-54 god.).

-