InHoReCa  in your country
SRBIJA
Istraživanja
09.05.2019.

IPSOS ANALIZA KONZUMIRANJA PIVA TOKOM 2018. GODINE

Omiljenije među muškarcima

Autor: Aleksandra Jovanović,
projekt menadžer Ipsos
aleksandra.jovanovic@ipsos.com

Ipsos Strategic marketing kontinuirano prikuplja podatke za kategoriju piva. Na osnovu dobijenih podataka u zemlji i regionu već duži niz godina, a na velikom reprezentativnom uzorku od minimum 4.000 ispitanika godišnje po zemlji sprovođenja istraživanja, došli smo i do zanimljivih podataka o navikama stanovništva Srbije koja se odnose na konzumaciju piva.

Koliko nas pije pivo?
Prema podacima Brandpuls istraživanja, koje je sprovedeno u 2018. godini na teritoriji Srbije, a na uzorku od 2.000 ispitanika, pivo, makar i povremeno pije oko 60% potrošača u Srbiji, starosti od 18 do 65 godina.

Za razliku od nekih drugih zemalja, Srbija nema previše dugu istoriju proizvodnje piva, ali mnoge već relativno dugovečne lokalne pivare prave originalne vrste piva sa autentičnim ukusom, bojom i nivoom alkohola. Domaća piva svakako imaju visok procenat korisnika.

Pivo je, inače, treća po poznatosti tečnost na svetu, nakon vode i čaja. Pivo je alkoholni napitak sa dugom tradicijom i hordom fanova širom planete. U današnje vreme, pivo nalazi primenu i u kulinarstvu, kozmetici za negu lica, tela i kose, a neki tvrde, da uz pivo biljke brže rastu.

Ko su pivopije?
Među konzumentima piva je znatno više muškaraca i to svih starosnih kategorija, primanja, pa čak i regiona. Među korisnicima bezalkoholnog piva je nešto više visoko obrazovanih, zaposlenih, sa višim primanjima, najčešće iz gradskih sredina.

Dok je među heavy korisnicima piva čak 85% muškaraca i to svih starosnih kategorija i znatno više stanovnika viših primanja, među medium konzumentima piva je nešto niži udeo muške populacije (55%), mahom zaposlenih sa višim obrazovanjem. Medium korisnici u najvećem procentu konzumiraju pivo u svojoj kući u društvu prijatelja, rodbine...

Žene čine udeo od dve trećine segmenta umerenih konzumenata piva. Kada posmatramo godine, u poslednjem merenom periodu, nema značajnijih odstupanja od totala. Nešto je više korisnica koje žive u vanbračnoj zajednici, kao i stanovnica gradskih sredina iz Vojvodine. Ovaj segment najčešće konzumira pivo na proslavama (slavama, svadbama, rođendanima...)

Stavovi o pivu
Heavy korisnici kategorije, radije piju pivo iz staklenih flaša i to u društvu prijatelja, rođaka ili komšija. Dve trećine ciljne grupe kaže da nema potpunog ugođaja.
Oko 60% smatra da su domaća piva jednako dobra kao i strana, a više od plovine heavy korisnika tvrdi da postoje i bolja piva od njihove redovne marke, ali ne po toj ceni. Heavy korisnicima piva je marka piva pri kupovini mnogo važnija nego potrošačima koji pivo piju ređe.
Dok heavy korisnici na TV najčešće prate informativni program i sport, medium korisnici sport, među light korisnicima piva je znatno više gledalaca serijskog programa.

-