InHoReCa  in your country
SRBIJA
Istraživanja
17.12.2019.

TRENDOVI U POTROŠNJI SOSOVA I DRESINGA

Mlađe generacije otvorene za eksperimentisanje

Globalno tržište sosova, dresinga i priloga je u stalnom porastu i procenjuje se da će do 2025. godine dostići 173,36 milijardi američkih dolara. Ovaj rast je vidljiv i kod nas

Autor: Ida Popović

Senior Project Manager, Valicon

An ounce of sauce covers a multitude of sins” (Anthony Bourdain) – da li se radi o nekom od pet “majki svih sosova” ili o kečapu, majonezu, senfu, ova pronicljiva izjava slavnog kuvara uvek važi. Svi smo nekada bili u prilici da ako ne prelivamo svoje grehe, onda budemo na drugoj strani i jedemo obrok spasen od strane nekog ukusnog sosa ili priloga koji je uspeo da zamaskira ukus greške. Iako kažu da su neki od tradicionalnih sosova upravo ovako i nastali – kao način da se prekrije ukus hrane koja nije bila najboljeg kvaliteta, sos i svi njegovi potomci danas su jedan od najvažnijih sastojaka skoro svake kuhinje.

Da bismo shvatili koliko je tržište sosova i priloga danas razvijeno, ne moramo ići dalje od prostog sagledavanja šta je sve to što čini ovu kategoriju. Potrošači u Srbiji i dalje prave distinkciju između sosova, dresinga, marinada i ostalih sastojaka za pripremu hrane smatrajući to njihovom “pravom namenom” dok priloge kao što su, pre svega, kečap, majonez i senf vide kao one koji su dodaci jelima i tu su da obogate ukus i doprinesu raznolikosti obroka. Ipak, postoji trend koji je u skladu sa dešavanjima na kompleksnijim tržištima, a to je sve veći broj onih konzumenata koji koriste priloge u čijem ukusu uživaju bez obzira na njihovu prvobitnu namenu.

Globalno tržište sosova, dresinga i priloga je u stalnom porastu i procenjuje se da će do 2025. godine dostići 173,36 milijardi američkih dolara. Ovaj rast je vidljiv i kod nas.

Trend sve veće popularnosti nacionalnih kuhinja je jedan od vodećih faktora koji doprinose brzom razvoju ovog tržišta. Sa globalizacijom, kulturološke razmene se događaju brže nego ikada, a mlađe generacije su uvek otvorene za eksperimentisanje sa novim ukusima čije isprobavanje je uvek propraćeno svojevrsnom mini-kampanjom na društvenim mrežama #foodporn #foodie #instafood # foodphotography #foodgasm.

Osim uvođenja novih priloga kroz eksploraciju nacionalnih kuhinja i ukusa drugačijih od domaćih i tradicionalnih za ovo podneblje, jak uticaj na ovo tržište ima i trend zdrave ishrane koji je za ovu kategoriju veoma relevantan s obzirom na to da je ona donekle – što posebno važi za potkategorije priloga, dresinga i umaka – percipirana kao manje zdrava ili potpuno u domenu brze hrane.

S obzirom na to da je ovo, takođe, trend koji se u velikoj meri odnosi na mlađu populaciju jer su upravo mladi (young adults) oni koji najviše preispituju navike u ishrani (i njihove posledice) nastale u drugoj polovini prošlog veka sa automatizacijom procesa proizvodnje nije teško izvesti zaključak da će u narednom periodu prilozi koji uspeju da iskombinuju ova dva trenda biti i najuspešniji. Ovo otvara prostor za smanjivanje percepcije o nezdravom imidžu kategorije.

-