InHoReCa  in your country
SRBIJA
Istraživanja
15.07.2019.

STR ISTRAŽIVANJE: TURISTIČKI POGLEDI NA DESTINACIJE

Inspirišite putnike

Autor: Ivana Nešković,
Senior Manager, STR

Tourism Consumer Insights (TCI) je specijalizovani deo STR-a, koji se bavi istraživanjima u oblasti turizma. Sada, u svojoj drugoj godini postojanja, TCI izveštaj donosi detaljna saznanja o kompletnim putovanjima - od trenutka planiranja samog puta, do njegovog završetka, o novcu potrošenom tokom putovanja...

U ovoj seriji istraživanja, STR je zaista dubokro “zaronio” u srž putničkog iskustva. Na osnovu nezavisnih primarnih istraživanja sprovedenih 2018. godine, ispitali smo svaku fazu putovanja - planiranje, rezervisanje, budžetiranje i način na koji tehnologija i putnički brendovi utiču na putovanje.

Online istraživanje je sprovedeno u oktobru 2018. pomoću STR-ovog korisničkog panela - jedinstvene zajednice od oko 28.000 angažovanih putnika iz celog sveta. Ukupno, 2.228 panelista je učestvovalo u istraživanju i postavljena su im pitanja o njihovim ponašanjima i iskustvima tokom njihovih nedavnih međunarodnih odmora. To je obuhvatilo njihove poglede na određene putničke brendove, na to kako su planirali i rezervisali svoje putovanje, kako su trošili novac tokom odmora…

Na grafikonima koji slede, nalaze se neki od nalaza ovog istraživanja sa globalnog nivoa.

Studija percepcije regionalne destinacije
Dodatno uz ovaj izveštaj, STR je posebno za konferenciju Hotel Summit 2019. uradio specifično istraživanje o percepciji destinacije u odnosu na tri zemlje u regionu - Srbiju, Bosnu i Hrvatsku. Sledeći rezultati su sakupljeni pomoću STR-ovog korisničkog panela u februaru i martu ove godine. Kroz anketu su prikupljeni odgovori od 1.750 učesnika.

Posetioci u Srbiji
- 8% panelista posetilo je Srbiju i 62% od ovih posetilaca namerava da je ponovo poseti.
- 29% putnika koji je nisu posetili zainteresovani su za potencijalnu posetu.
- 34% putnika nije sigurno da li želi da poseti Srbiju, ali je otvoreno za mogućnost posete.
- Srbiju je posetio isti procenat ispitanika kao i Bosnu i Hercegovinu (8%), ali obe zaostaju za Hrvatskom koju je posetilo 22% ispitanika.
- Među neposetiocima malo više učesnika bilo je zainteresovano da poseti Srbiju (29%) u poređenju sa Bosnom (27%), ali su obe zemlje iza Hrvatske, za koju je zainteresovano 77% ispitanika da je poseti.
- 6% putnika je posetilo Beograd, ali još dodatnih 49% je zainteresovano da poseti grad.
- 91% ispitanika je upoznato sa Beogradom, što je mnogo više nego sa bilo kojom drugom srpskom destinacijom.
- Novi Sad je bio druga najpoznatija destinacija, ali samo 27% je znalo za grad i samo 2% ga je posetilo.
- U međuvremenu, velika većina (85% +) putnika nije bila uopšte svesna drugih destinacija.

Regionalni pogled
Sličan je trend bio i među bosanskim destinacijama, gde je zabeležen visok nivo svesti o Sarajevu (92%), dok su druge destinacije, kao što su Mostar i Bihać, bile poznate za manje od polovine panelista . Hrvatska je imala više poznatih destinacija, kao što su Split, Dubrovnik i Zagreb, ali su područja izvan gradova, kao što je Istra na primer, bila manje poznata. Ovo pokazuje da su znanja o čitavom regionu, sem o velikim gradovima, i dalje ograničena.

Percepcije
Pred panelistima su bile četiri izjave o različitim aspektima turističke ponude Srbije i mogli su da odgovore sa nekoliko različitih nivoa saglasnosti, pri čemu je 1 - ne slaže se, a 5 - u potpunosti se slaže.
Bogata kulturna baština Srbije je poznata većini putnika. Međutim, rezultati pokazuju da su putnici nesigurniji u pogledu drugih turističkih proizvoda/aktivnosti u zemlji.

Regionalni pogled
Srbija je postigla nešto višu ocenu od Bosne i Hercegovine u tri od četiri kategorije. Zaostajala je samo u svojoj ponudi ruralnog turizma (gde je Bosna zabeležila rezultat 3,42). Hrvatska je ocenjena višom od druge dve balkanske zemlje, za svaki od četiri aspekta.

Kontrastne percepcije
Bilo je i nekih suprotstavljenih percepcija Srbije među putnicima. Najčešća percepcija bila je povezana sa konfliktima i nestabilnošću, što je navelo 43%, a od toga je bila polovina ispitanika iz Severne Amerike. Međutim, ova percepcija je slabija među Evropljanima (38%), a najniža je upravo među onima koji su posetili Srbiju (29%). Ovaj nalaz naglašava širi trend da oni koji su posetili zemlju imaju pozitivniji utisak o njemu. Na primer, među onima koji su je posetili tri najbolje percepcije su sve bile pozitivne: istorijske atrakcije (67%), priuštivost (61%) i prirodne lepote (58%).

Zaključak
Važno je da destinacija izgradi sliku o sebi koja inspiriše putnike da odredište posmatraju kao lokaciju koja se razvija i budi želje za daljim turističkim istraživanjem.
Naše istraživanje je otkrilo da se turistička putovanja uveliko razlikuju u različitim segmentima putnika. Međutim, postoje značajne zajedničke oblasti, na koje bi destinacije trebalo da se usredsrede ako žele da povećaju broj posetilaca.
Za više informacija pošaljite nam e-mail na infotci@str.com.

-