InHoReCa  in your country
SRBIJA
Istraživanja
21.09.2018.

NEZAVISNI HOTELI NASTAVLJAJU DA RASTU

EXPEDIA ANALIZA: „Mali“ prestigli velike lance

--

Priredila: redakcija InHoReCa magazina

Kako je konkurencija među hotelima sve veća i veća, pre svega zbog izgradnje novih hotela, akvizicija ali i zasićenosti na tržištu, nezavisni hoteli nastavljaju da rastu i prevazilaze velike hotelske lance, kako u rastu, tako i u prosečnoj dnevnoj stopi prihoda po sobi (ADR). Već drugu godinu za redom, podaci Expedia grupe (globalne platforme za rezervaciju smeštaja i avio-karata) pokazuju da nezavisni hoteli imaju veću prosečnu dnevnu stopu prihoda po sobi, kao i ukupan rast prihoda u odnosu na brendirane hotele.

Poredeći rezultate Expedia grupe za period prvog kvartala 2017. u odnosu na 2018, jasno se vidi porast popularnosti „nebrendiranih“ hotela, čiji rast je dvostruko veći nego kod lanaca hotela.

Lanci hotela su doskora imali jaku prednost u prosečnoj dnevnoj stopi prihoda po sobi, posebno na svetskom nivou, pre svega zbog svoje veličine i jakog marketinga, ali nove tehnologije učinile su ovu trku znatno ravnopravnijom, omogućavajući manjim hotelima da imaju pristup naprednim marketinškim i alatima za upravljanje prihodima, e-trgovini, kao i alatima za detaljno praćenje tržišta i navika gostiju. Na taj način, nezavisni hoteli dobili su oružje da se uspešno nose sa „teškašima“ na svetskom tržištu.

Od mnogobrojnih načina koje manji hoteli koriste u trci sa velikim lancima hotela, izdvajaju se naredna tri kao ključna za uspeh.

1. Fokus na iskustvu koje gost treba da ima u hotelu
Za razliku od velikih hotelskih lanaca, koji moraju da prate striktna brending pravila, nezavisni hoteli imaju priliku da stvore potpuno jedinstveno lokalno iskustvo za svoje goste. To može da se ogleda u dizajnu posvećenom lokalnom ambijentu ili unikatnoj kuhinji, a upravo su to želje gostiju i na kojima insistiraju prilikom odabira hotela.

Za razliku od velikih hotelskih lanaca, koji moraju da prate striktna brending pravila, nezavisni hoteli imaju priliku da stvore potpuno jedinstveno lokalno iskustvo za svoje goste

2. Korišćenje alata za segmentaciju i targetiranje gostiju
Danas, butik i nezavisni hoteli imaju znatno više podataka nego bilo kada ranije. Koristeći alate za upravljanje prihodima, hoteli mogu jasno da segmentiraju goste po različitim kriterijumima – odakle gosti dolaze, da li dolaze zbog poslovnih putovanja ili na odmor, preko agencija ili sami bukiraju smeštaj, da li odsedaju sami, sa partnerom ili decom. Takođe, nove tehnologije omogućavaju manjim hotelima da se podacima bore protiv konkurencije. Na primer, jednostavno je saznati da konkurencija ima veliki priliv gostiju iz određene zemlje. Koristeći te podatke i marketinške alate, moguće je jasno targetirati te goste i privući ih u svoj hotel.

3. Lokalizacija
Nove tehnologije ne samo da omogućavaju precizno targetiranje gostiju prema gradu i zemlji odakle dolaze, već omogućavaju da im se obratite na njihovom jeziku i prilagodite put do rezervacije na vašem sajtu njihovim navikama. Na primer, u Japanu korisnici, koji koriste mobilni telefon za pretragu i rezervaciju smeštaja, preferiraju da kliknu na sadržaj umesto da prevlače prstom po ekranu telefona. Ovakva ulaganja su veoma mala, a potencijalnim gostima daju personalizovano iskustvo, čak i pre nego što su kročili u hotel.

<div class="empty-line">--</div>