InHoReCa  in your country
SRBIJA
Istraživanja
20.09.2018.

UTICAJ PROMENA POTROŠAČKIH NAVIKA NA RAD SEKTORA HRANE I PIĆA

AVENDRA ISTRAŽIVANJE: Sve veći prihodi

Jun, 2018.

Priredila: Gorica Đurović, gorica@instore.rs

Može se reći da su današnji restorani u okviru hotela suočeni sa promenom potrošačkih navika gostiju. Prema nedavno objavljenom istraživanju kompanije Avendra koja je jedan od lidera u hospitality industriji, hotelski F&B sektor obeležiće neki novi trendovi u posluženju.

Prema podacima ove američke kompanije, hotelska industrija u SAD ostvari godišnje prihode oko 200 milijardi dolara, a svake godine raste za 1,5% do 2%. Od toga sektor hrane i pića u ostvarivanju prihoda ima udeo od 25% ili oko 50 milijardi dolara, a trend učešća i udela F&B sektora u porastu hotelskih prihoda svake godine raste u proseku od 2% do 3%.

Na osnovu uzorka od 900 ispitanika, od kojih su 90% generalni menadžeri hotela, F&B menadžeri i ostali zaposleni u drugim sektorima menadžmenta, došli su do saznanja koje su to promene i transformacije koje očekuju F&B sektor.

Prema mišljenju anketiranih, 60% njih očekuje da će sektor hrane i pića u hotelima rasti, posebno u narednih tri do pet godina. Takođe, učesnici istraživanja smatraju da se rast F&B sektora u budućnosti prvenstveno može pripisati povećanju prodaje pića u hotelskim restoranima i barovima, a ne od prodaje pića u mini-barovima.

Sa druge strane, većina vlasnika hotela i menadžera ističe da kako bi povećali prihode u ovom sektoru moraju da prošire svoje kapacitete. Trend proširenja prostora, odnosno renoviranja hotelskih barova i restorana je najvidljiviji u luksuznom turizumu, gde je 40% vlasnika reklo da će dodatno proširiti svoje restoranske kapacitete i barove. Sa druge strane, u Americi, prema istraživanju koje sprovela kompanija Avendra, najveći prihodi u F&B sektoru se ostvaraju zahvaljujući event keteringu.

Učesnici istraživanja smatraju da se rast F&B sektora u budućnosti prvenstveno može pripisati povećanju prodaje pića u hotelskim restoranima i barovima, a ne od prodaje pića u mini barovima.

Prema podacima koje je prikupila ova kompanija, samo polovina ispitanika u hotelskoj industriji prodaje svoju svežu ili zamrznutu hranu u prodavnicama i marketima. Hotelski analitičari očekuju da će se ovaj trend u budućnosti menjati, jer trećina ispitanika koji ne nude hranu u tržišnom segmentu planiraju da to učine naredne godine. Inače, u proseku 45% anketiranih lokacija, a koje nude hranu u marketima, zabeležiće veći rast prihoda od očekivanog. Sa druge strane oko 95% hotelskih vlasnika, menadžera i operatera omogućava konzumiranje hrane i pića svojim zaposlenima, a 35% do 40% njih planira da poveća ovaj budžet u budućnosti.

Zaključak istraživanja je da će F&B sektor u 2018. godini znatno porasti, pre svega zahvaljujući sve bolje grupnom RevPar-u i različitim vrstama investicija koje se očekuju u ovoj godini.

O kompaniji
Kompanija Avendra pruža usluge nabavke i snabdevanja hrane hotelskih restorana. Osim toga, stručnjaci iz ove kompanije bave se analizama i istraživanjem tržišta, kako bi pomogli hotelijerima da povećaju prihode, smanje troškove i pruže izuzetnu uslugu gostu. Detaljna analiza obuhvata kreiranje menija, upotrebu namirnica, poređenje sa lokalnim konkurentima i slične projekcije koje doprinose unapređenju rada hotelskog restorana.