InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
13.12.2018.

Aca Kocić, banket menadžer, Hyatt Regency Beograd

Unikatna usluga za svakog gosta

Razgovarala: Milica Milutinović

Iz potpuno druge sfere i nakon završene Medicinske škole u Leskovcu i Geografskog fakulteta u Beogradu, naš sagovornik Aca karijeru bartendera započinje 2002. u hotel Hyatt Regency Beograd.Na poziciji banket menadžera se nalazi od 2011, a kako nam kaže učio je ovaj posao u hotelu od samog početka do danas, kada i dalje unapređuje znanje konstantno se susrećući sa novim izazovima.

Iako kaže da je teško precizirati zaduženja koja on ima na svojoj funkciji, ipak sve zadatke definiše kroz sledeće tačke: Pomažem i učestvujem u nadgledanju svakodnevnog funkcionisanja zaposlenih i rada objekata, pratim prodaju, troškove i proces formiranja konačne usluge, nastojeći da se u ovom procesu održi visok nivo efikasnosti u poslovanju, a sve sa ciljem ispunjenja zahteva gostiju i hotelskih standarda. To podrazumeva kontrolu kvaliteta servisa, rezentabilnosti svih prostorija i opreme, kontrolu namirnica i regulisanje troškova materijala koji se koriste na nedeljnoj bazi za konferencije. Uspostavljanje i održavanje dobrih odnosa i saradnje zaposlenih, veoma je velika stavka. Naravno, jedan od važnijih zadataka čine odgovori na komenatre gostiju i zahteve u vezi sa kvalitetom usluga hrane i pića.

Banket tim, osim njega, čine i njegov asistent i četiri tim-lidera, a broj konobara može dostići i 60 u sezoni. S obzirom na to da se svi ručkovi i večere obavljaju na više lokacija u hotelu, ceo tim je obučen da isprati svaku funkciju bez obzira na to gde se ona održava: Naročito moram da istaknem posebno odeljenje u hotelu koje se bavi samo keteringom i koje je obučeno da izađe u susret svim zahtevima klijenata. Samo neki, od uspešno realizovanih događaja u prethodne dve godine, su gala večera za 1.000 ljudi u Novom Sadu i kraljevsko venčanje na Belom dvoru. A još jedna potvrda o uspešnom radu i velikom zalaganju našeg tima je i ovogodišnja nagrada SEEbtm Awards u kategoriji Best Conference and Banqueting Staff.

Moram da istaknem posebno odeljenje u hotelu koje se bavi samo keteringom i koje je obučeno da izađe u susret svim zahtevima klijenata.

Kako nam objašnjava, ceo F&B tim učestvuje u kreiranju menija - počev od agenta prodaje koji zna želje gostiju do izvršnog šefa kuhinje i šefova banket kuhinje i poslastičarnice: Mislim da je glavna karakteristika koja pravi razliku između nas i ostalih hotela - personalizacija. Pristupamo svakom gostu, svakoj novoj prilici za organizaciju ručka, večere, svakom meniju sa potpuno jedinstvenim konceptom i individualizacijom. Gost dobija potpuno unikatnu uslugu imajući u vidu držanje do kvaliteta i standarda koji su temelj našeg poslovanja.

Na njihovim menijima se nalaze različite kuhinje sveta, od francuske do azijske, arapske, mediteranske, ali najučestalija je, naravno, srpska kuhinja. Mišljenja je da je uspeh nemoguć, ako se ne dogodi sinergija više različitih karaktera, dobar protok energije individualaca koji ispred njega svakodnevno stoje sa sjajnim proizvodom i realizacijom: Pre svega mislim na šefa kuhinje, Danušku Kumaru, poreklom iz Šri Lanke. U pitanju je profesionalac u domenu azijske škole kulinarstva, koji daje inovativnost i osmišljava pravac kojim će nova sezona biti obojena.

Na pitanje da li je u hotelu potreban F&B menadžer, Aca odgovara da to zavisi od toga da li svaki restoran ima jak menadžment i supervizorski tim koji može da vodi posao. Bitno je da menadžeri svih restorana imaju neprestan i direktan kontakt sa upravom hotela i da je protok informacija na visokom nivou. Time je omogućeno nesmetano funkcionisanje svih restorana i odeljenja u hotelu, zaključuje on.

-