InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
19.09.2018.

TOMISLAV HRALA, DIREKTOR PRODAJE I MARKETINGA, KEMPINSKI ADRIATIC HOTEL I KEMPINSKI PALACE PORTOROŽ

Sve je više lojalnih gostiju

septembar, 2018.

Razgovarala: Milica Milutinović, milica@instore.rs

Nakon skoro godinu dana otkako je MK grupa u svoj hotelski portfolio upisala još jedan hotel Kempinski brenda – Kempinski Adriatic hotel u Savudriji, i ugostila proteklog leta prve posetioce pod tom novom palicom uprave, razgovarali smo sa Tomislavom Hralom, direktorom prodaje i marketinga i ovog, kao i Kempinski Palace hotela u Portorožu.

Naš sagovornik više od 10 godina radi u ovoj industriji, a od 2014. karijeru gradi u najstarijoj evropskoj grupi luksuznih hotela, Kempinski Hotels.

Volim da radim s ljudima, putujem svetom, širim svoja saznanja, neprestano nadograđujem svoje znanje. Različite kulture, jezici i ljudi koje sam imao prilike da upoznam u svom poslu pomogli su mi da kročim napred otvorenih pogleda prema svetu, te da steknem i svest o kulturološkim razlikama i dobar psihološki pristup, s obzirom na to da se od mene svakodnevno traži da predvidim i ispunim želje i očekivanja naših gostiju koje su, s obzirom na ugled koji je Kempinski izgradio tokom 121 godine postojanja, izrazito visoke, započinje razgovor sa nama.

Ko su najbrojniji gosti Kempinski Hotela Adriatic demografski gledano?
Gosti većinom dolaze automobilima iz nama susednih zemalja u kojima je Kempinski etabliran. Najveći deo naših gostiju su iz Nemačke i Austrije. Ove godine vidljiv je blagi porast dolazaka turista iz Italije, Srbije i Rusije.

Kakvo ste zauzeće zabeležili tokom ovog leta?
Kroz letnje mesece okupiranost hotela iznosila je više od 95%, što je bilo i u skladu s našim planom. Svakako ta brojka opada s padom temperature, no očekujemo izvrsnu jesen.

Kako biste opisali gosta Kempinski Adriatic hotela? Šta je to što on traži od današnjeg luksuznog turizma i može li mu se izaći u susret u svim željama i zahtevima?
Već sama kategorija hotela i cena boravka daju našim gostima pravo da budu vrlo zahtevni. Međutim, rekli bismo da nisu zahtevniji od bilo kog drugog gosta u nekom drugom hotelu. Naši gosti uglavnom redovno borave u hotelima s pet zvezdica i putuju po celom svetu, stoga su njihova očekivanja vrlo dobar pokazatelj kakvu uslugu treba da im pružimo. Zahvaljujući tome, redovno održavamo visok standard u uređenju i prezentaciji enterijera i eksterijera, pazimo da im omogućimo pravi gurmanski doživljaj, kao i da u kontinuitetu budemo dovoljno kompetentni i srdačni prilikom pružanja usluge.

U kom smeru mislite da će u narednih nekoliko godina evoluirati očekivanja gostiju i šta bi to hoteli mogli da urade kako bi poboljšali lojalnost svojih gostiju?
Posvećenost, ljubaznost i individualni i profesionalni stav prema svakom gostu trebalo bi da budu temelj kvalitetnog poslovanja. Naši gosti traže personalizovanu uslugu i “onaj” dodatni doživljaj koji nemaju priliku da dožive u svakodnevici. Mi u hotelu, iz godine u godinu, beležimo sve bolje rezultate i sve veći broj lojalnih gostiju koji nam se rado vraćaju. Grupacija Kempinski ima program vernosti, pod nazivom Kempinski Discovery, i nudi svojim članovima priliku da za vreme boravka dožive destinaciju na drugačiji način i upravo ih to veže za nas i naš hotel.

Posvećenost, ljubaznost i individualni i profesionalni stav prema svakom gostu trebalo bi da budu temelj kvalitetnog poslovanja. Naši gosti traže personalizovanu uslugu i “onaj” dodatni doživljaj koji nemaju priliku da dožive u svakodnevici.

Hrvatska obala je poznata kao popularno letovalište i obiluje mnogim hotelima. Smatrate li da i dalje postoji mesta za sve hotelijere i da je potražnja takva da zahteva još ulaganja u hotelsku industriju?
U sledećih nekoliko godina Hrvatsku očekuju dodatna ulaganja u hotelijerstvo, te u objekte visoke kategorije smeštene duž jadranske obale. Verujem da je potrebno neprestano ulagati u otvaranje novih turističkih objekta, jer potražnja postoji te luksuzni turizam ima veliki potencijal na hrvatskoj obali koji još nije potpuno iskorišćen.

U današnje digitalno vreme nije moguće opstati dugačije, sem prikloniti se svim novinama. Na koje sve načine vi koristite digitalne kanale u prodaji i marketingu?
Investirali smo u online marketing u skladu s postojećim trendovima na tržištu. Dobra ravnoteža između destinacijskog marketinga i marketinga samog proizvoda je presudna. Osim ulaganja u online marketing, ulažemo značajne napore i sredstva u promociju na društvenim mrežama, kao i u odnose s blogerima i influenserima, jer je to zasigurno danas potrebno.

S kojim se izazovima, prema vašem mišljenju, susreće hospitality industrija u ovom regionu?
Najveći izazov predstavlja pronalazak osoblja s iskustvom u luksuznim hotelima i kompleksima. Dalje, s obzirom na to da je naš hotel sezonskog karaktera, visoki je godišnji odliv i priliv radne snage. Kako bi se fluktuacija radne snage svela na minimum, tokom zimskog zatvaranja Kempinski Hotel Adriatic svojim stalnim i sezonskim zaposlenima omogućava odlaske u druge hotele u vidu ispomoći, cross-treninga ili edukacije, pružajući mladim, ambicioznim pojedincima jedinstvenu priliku sticanja radnog iskustva u drugim Kempinski hotelima širom sveta.

Kako se vi konkretno nosite sa ovim problemom?
Problemi s pronalaskom kvalitetne radne snage iz godine u godinu su sve veći i iako imamo određeni broj stalnih radnika i stalnih sezonaca, svake godine moramo da utrošimo dosta energije na pronalaženje nove radne snage. Pritom se trudimo da potencijalne radnike motivišemo dodatnim argumentima, koje druge hotelske kompanije ne mogu ponuditi – za one koji se iskažu u svom području rada postoji mogućnost rada u bilo kom hotelu grupacije Kempinski u svetu, što su dosad već mnogi naši zaposleni i učinili nakon završetka sezone kod nas.

Na koji način mislite da hotel Adriatic doprinosi Kempinski brendu?

Kempinski je u svetu sinonim za iskonski evropski luksuz koji je elegantan, individualan i nenametljiv. Te karakteristike oslikavaju se u visokom kvalitetu naše usluge. U Istri našim gostima nudimo mogućnost da uživaju u svetski poznatoj Kempinski usluzi, ali i da se upoznaju s jedinstvenom istarskom gastronomskom i kulturnom baštinom u sklopu programa Local Experience.

<div class="empty-line">--</div>