InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
18.12.2018.

TRENDOVI U UREĐIVANJU HOTELSKIH KUPATILA

Spoj funkcionalnosti i estetike

Autor: Marko Todorović
M. arch, Atelje ST

Kupatilo predstavlja oazu mira, relaksacije, simbol udobnosti i luksuza. Naglasak pri uređenju kupatila se sa funkcionalnosti pomerio na personalizaciju dizajna i kreiranje prijatne atmosfere tokom boravka. Njihovom uređenju treba pristupiti sa mnogo pažnje i fokusom na detalje.

Funkcionalnost i estetika
Danas su u trendu veliki prostori, koji osim klasičnih neophodnih sanitarija sadrže dodatni nameštaj, sitne detalje, biljke, tekstil i visoku tehnologiju. Veličina kupatila igra važnu ulogu u stvaranju osećaja udobnosti i luksuza. Iz tog razloga je potrebno obratiti pažnju na elemente koji vizuelno stvaraju iluziju prostorije veće veličine.

Trend u uređenju hotelskih kupatila prati spoj funkcionalnosti i estetike. Funkcionalnost bez estetskih vrednosti ima samo upotrebnu funkciju, a dobar dizajn je ono što kupatilu daje notu luksuza i elegancije. Spoj ove dve kategorije daje savršenu kombinaciju, koja će korišćenje prostora učiniti ugodnim i praktičnim.

Hotelska kupatila su napravila ogromnu prekretnicu i napredak. Njihov dizajn se drastično poboljšao, kupatila postaju sve sofisticiranija i luksuznija, po uzoru na boutique hotele, koji uzimaju primat na tržištu ugostiteljstva. Dizajn i udobnost kupatila treba da zadovolje očekivanja najzahtevnijih korisnika.

Trendovi u odabiru materijala i boja
Poslednjih godina došlo je do povratka organskih materijala u dizajnu hotelskih kupatila, a dizajneri sve više u centar pažnje stavljaju prirodne materijale u različitim oblicima.

Prirodni i veštački kamen nadmašuju trenutni trend za drvetom. Italijanske teraco pločice su sve više u primeni kao dekorativna površina sa visokim sjajem. To je izuzetno otporan materijal i čini ga pametnim i elegantnim izborom za podove kupatila. Za zidne površine koristimo pločice od poda do plafona u različitim oblicima i dimenzijama koje daju očaravajući utisak.

Boja koja doprinosi elegantnom, a istovremeno i urbanom doživljaju je briljantna nijansa sive. Bez ikakve sumnje, siva je najpopularnija neutralna boja koja je sa nama gotovo deceniju unazad, a popularnost njene nijanse je sve veća. Čak i kada ciljate ka stilovima kao što je rustični, tradicionalni ili bezvremenski, siva boja je idealna u velikoj većini postavki.

Ukoliko, pak, želite da se vratite prirodi preporučujem zelenu boju u svim njenim nijansama. Zelena je boja šume, prirode, rasta i zrenja, simbolizuje revitalizaciju i mladost, te ima veoma jak učinak na jačanje mentalnog potencijala i revitalizaciju organizma u celosti. Primetno je da se u kupatila vraćaju biljke, čime će ambijent dobiti neku supstancu organskog i prirodnog enterijera. Biljke imaju trenutni uticaj i zaista mogu dati osećaj odmaranja u kupatilu.

Trendovi u odabiru sanitarija
Nakon odabira boja i materiala, koji će definisati estetiku hotelskog kupatila, potrebno je odabrati visokokvalitetnu sanitariju koja se uklapa u definisan dizajn.
Trend koji ne gubi na značaju je minimalizam, koji je osvežen dodatnim dekorativnim elementima. Centralnu poziciju u kupatilu zauzima umivaonik, a oko njega se smeštaju ostali kupatilski elementi.

Minimalizam i jednostavnost predstavljaju glavnu karakteristiku prilikom odabrira modernog umivaonika, čime se postiže upotpunjen prostor u dopadljivom stilu. Bez obzira na to da li je reč o najmodernijem umivaoniku ili onom nešto starije generacije, on je glavni pokretač dinamike u kupatilu.

Prilikom odabira kabine za tuširanje, nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za walk-in tuševe, koji danas predstavljaju jedan od najtraženih proizvoda, međutim, ni klasične masažne kade i moderni tuševi ne gube na popularnosti.

Kada je u pitanju kupatilska galanterija, ranijih godina su dominirale razne varijacije metalnih proizvoda, dok je danas sve više u upotrebi mat obojena galanterija. Dizajnerski detalji u kupatilu donose jedinstvenu kombinaciju figura za određene periode i dodir “vintage” glamura, pružajući bezvremensku eleganciju.

Pametna rešenja u hotelskim kupatilima
Kako je cilj današnjeg društva povećati ekološku svest, tako su sve popularnija i pametna rešenja u uređenju kupatila. Tehnologija će snažno eskalirati u sledećoj etapi. Čuvanjem vode, korišćenjem prirodnih supstanci i stvaranjem održivih kupatila je sve važnije za hotelsku industriju. Toaleti s dvojnim ispiranjem koji štede vodu zamenili su staromodne vodokotliće, dok se kao najnoviji trend nameće recikliranje vode iz tuševa. Pametni hotelski sistemi predstavljaju sistem centralizovanog upravljanja, sa fokusom na energetsku efikasnost i potpunu kontrolu okruženja sa ciljem racionalizacije uštede energije kao i samim tim povećanja komfora. Ovaj sistem omogućava i napredne funkcije u kupatilu bilo da je to tuš sa podesivom temperaturom vode, glasovnom kontrolom LED rasvete ili multimedijalnih uređaja.

Kako su kupatila naglo postala mesta za relaksaciju, uz moderne tuš kabine i kade, rasveta sve više zahteva dodatna razmišljanja. Dobrim izborom i rasporedom rasvete postiže se jak vizualni učinak u prostoru. Osvetljenje se danas planira i uklapa sa ostalim kupatilskim elementima, zato što je i ono postalo veoma bitan segment enterijera. Što se tiče rasvete oblik i funkcija su jednako važni kada se radi o osvetljenju kupatila.

Pustite mašti na volju i upotrebite neki efekat skrivenog svetla, ukoliko je to moguće. U malom prostoru, sa pozadinskim osvetljenjem ogledala kao i polica ispod ogledala, može se napraviti efikasan i neupadljiv efekat osvetljenja.

Kupatilo je mnogo više od mesta za tuširanje. Stavite se u ulogu gosta i dizajnirajte kupatilo koje zadovoljava sve funkcionalne i estetske potrebe, na moderan, luksuzan i elegantan način.

O kompaniji
Osnovna delatnost biroa Atelje ST je arhitektonsko projektovanje raznovrsnih tipova objekata, rekonstrukcije postojećih objekata, enterijara i slično. Produkcijski i kreativni obim biroa se ogleda u velikom broju realizovanih objekata iz oblasti stanovanja, poslovnih kao i industrijskih objekata. Atelje ST odlikuje savremeni arhitektonski izraz, kako u oblikovnom i funkcionalnom smislu tako i u oblasti primenjenih materijala i tehnologija.Kontakt: ateljest@yahoo.com i brojevi telefona: 063/580-241 i 062/543-555.

-