InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
22.05.2020.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula u hotel muzejskog karaktera sa 23 hotelske sobe

Planirano ulaganje u ostrvo Lastavica, sa tvrđavom Mamula u Herceg Novom, za ovu godinu iznosi 5,1 milion eura, navodi se u Izveštaju o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o zakupu lokaliteta tog ostrva za prošlu godinu.

U Vladinom dokumentu, koji je upravo ušao u skupštinsku proceduru, ističe se i da će 6,45 miliona eura biti opredeljeno naredne godine za realizaciju projekta.

“U projekat je, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, utrošeno ukupno 6,2 miliona eura. U do sada utrošena sredstva uključeni su troškovi koji su realizovani za pripremu projektne dokumentacije, nabavku opreme, pripremnih radova i plata zaposlenima, angažovanje domaćih i stranih konsultanata, kao i prve faze građevinskih i konzervatorskih radova”, navodi se u Izvještaju.

Država je dala u zakup Lastavicu sa Mamulom na 49 godina. Ugovor o dugoročnom zakupu zaključen je prije pet godina sa švajcarskom kompanijom Orascom Development Holding. Osim ostrva sa tvrđavom, zakupac ima pravo da koristi i morsko dobro. Prema podacima iz izveštaja, tokom prošle godine je isplaćeno 47.772 eura zakupnine za skoro 32.000 kvadrata.

Kada je reč o radovima, do kraja juna planiran je završetak betonsko-armiračkih radova. U izveštaju se navodi i da je tokom prvog ovogodišnjeg kvartala trebalo da budu izabrani podizvođači i dobavljači za kompletnu hotelsku opremu, vanjsku rasvjetu, bazene.

“U drugom kvartalu će početi aktivnosti na pripremi memorijalne sobe u saradnji sa relevantnim institucijama. U zavisnosti od dinamike završetka radova na izgradnji 10 kilovolti (kV) voda od trafostanice 35/10 kV Klinci do rta Arza, očekuje se i polaganje kabla sa odabranim izvođačem u vrijednosti od oko 0,5 miliona eura”, istaknuto je u izveštaju.

Zakupac je, kako se dodaje, u fazi planiranja i pripreme povećanja broja radnih mesta u Orascom Hotels Management Mamula Montenegro.

Orascom je u obavezi da u hercegnovsko ostrvo uloži 15 miliona eura. Investicionim programom, kako je precizirano u Izveštaju, predviđena je rekonstrukcija tvrđave Mamula u hotel muzejskog karaktera sa 23 hotelske sobe, četiri ugostiteljska objekta, spomen sobom za posetioce, recepcijom, spa centrom, pristaništem, kaskadama sa recikliranom vodom, klubom za vodene sportove, centralizovanom kuhinjom, kao i sa rezervoarom za pitku i otpadnu vodu i trafostanicom sa agregatom.

“Programom je predviđeno da će do 200 radnih mesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom rada hotela, a procenjeno je da će isti broj radnih mesta biti otvoren i tokom izgradnje rizorta, te da će hotel u prvih deset godina doneti 7,5 miliona eura kombinovanih prihoda, ne računajući zakupninu”, konstatovano je u dokumentu.

Izvor:bankar.me
Foto: Pixabay

-