InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
21.09.2018.

Holiday Inn Express Belgrade – City, Sloboda (Šabac) i Merkur (Vrnjačka Banja)

Priče sa recepcije

Razgovarala: Milica Milutinović, milica@instore.rs

Svakodnevno me nose žar i entuzijazam
Ljiljana Aleksić
Holiday Inn Express Belgrade – City
Beograd

Za uspeh u svom poslu naša sagovornica smatra da je generalno potreban pozitivan stav prema životu i svest da gosti samo reflektuju emocije zaposlenih u hotelu. Dobrog recepcionera treba da krase strast i posvećenost. Ukoliko bih morala da izdvojim tri osobine, onda bi to bile vedrina, optimizam i širok osmeh. Uostalom to je i mene dovelo do toga da se osećam uspešno i ostvareno u poslu kojim se bavim od 2003, kaže nam Ljiljana.

Na pitanje kako uspeva da u svakodnevnom poslu ostane za svakog nasmejana i uvek raspoložena, kaže nam da nikada nije odustala od želje da se bavi onim što voli: Kad radite ono što volite svakodnevno vas nose žar i entuzijazam. Gosti to prepoznaju i ta energija je nezaustavljiva. Ono što mi je pomoglo da izgradim neki svoj stil rada je upravo radna sredina koja je prepoznala i podržala moj odnos sa gostima. Lični pečat je bitan, svako ima svoj stil i način rada, a ja sam svoj gradila kroz školovanje i dugogodišnje iskustvo.

Volim svoj posao i obožavam rad sa ljudima. Imam i tu sreću da radim u kompaniji koja podržava i vrednuje svoje zaposlene.

Kako nam kaže, hotelski lanci vode računa o tome da svi zaposleni poznaju procedure i u tom smislu imaju jednom godišnje testove koje svi polažu, a tiču se i opštih i procedura u recepcijskom poslovanju. Konstantno usavršavanje je veoma bitno, kao i težnja ka savršenstvu. Ukoliko smo svesniji svoje uloge utoliko više radimo na sebi, ali ne samo u smislu sticanja novih veština i saznanja već i na svojim manama i vrlinama. Ovo je odlična profesija za sve koji vole da im svaki dan bude drugačiji, da stalno upoznaju nove ljude, vole iznenađenja i promene i fleksibilni su odnosu sa gostima, dodaje ona.

Govori engleski, italijanski i ruski jezik, a kaže da nije učila jezike prema trendu, već prema ličnom osećaju i afinitetu, mada dodaje da ne bi bilo loše znati kineski, arapski, hebrejski i turski, koji su se pokazali kao veoma potrebni poslednjih godina.

Za kraj nam je prepričala jednu od poslednjih anegdota sa radnog mesta: Nedavno mi je došao gost sa ogromnom mapom Srbije i pitao gde smo mi? Na to sam mu odgovorila da smo u Beogradu i pokazala na ucrtan grad. Međutim, usledilo je pitanje: Ali u kojoj ulici?, tako da sam shvatila da je on greškom kupio kartu Srbije umesto mape grada, na kojoj je bilo nemoguće da mu pokažem gde je tačno lociran hotel.

Recepcioner mora da zna da sasluša
Rade Aleksić
Hotel Sloboda
Šabac

Naš sagovornik Rade je, nakon pozicije šefa recepcije aranđelovačkog hotela Izvor, od prošlog maja na toj istoj poziciji u hotelu Sloboda u Šapcu, koji takođe, pripada domaćem hotelskom lancu A Hoteli.

Prema njegovom mišljenju, ono što je neophodno za uspeh u ovom poslu jesu doslednost, maštovitost i sposobnost da budete dobar slušalac, pre svega. Iznova i iznova morate smišljati i sprovoditi nove načine da oduševite i zadržite goste. Treba da se fokusiramo i pazimo na svaki detalj, jer sitnice uvek govore mnogo, ne samo klijentima već i zaposlenima, objašnjava nam on.

Ono što mi je pomoglo da izgradim neki svoj stil rada, jeste upravo radna sredina koja je prepoznala i podržala moj odnos sa gostima.

Posao na recepciji, sam po sebi, zahteva od zaposlenih da su neprestano nasmejani, raspoloženi i uslužni za svakog, a kako to postići, naš sagovornik odgovara: Vrlo je jednostavno, volim svoj posao i obožavam rad sa ljudima. Imam i tu sreću da radim u kompaniji koja podržava i vrednuje svoje zaposlene. Ta kombinacija garantuje osmeh!

Prema njegovom mišljenju, usavršavanje i obuke su obavezne i u njegovom poslu, kao i u svim ostalim. Kako dodaje, s obzirom na to da se tržište i kupci konstantno menjaju, zaposleni u hopsitality industriju moraju da slušaju, prate i razumeju dobro sve te promene da bi opstali. Ipak dodaje da je za usavršavanje u samom poslu, neophodan i neprestan rad na samom sebi i razvoju svoje ličnosti. Internet nam pruža pregršt kurseva, ali drago mi je da i u Srbiji počinju da se organizuju odlični seminari i samiti, na kojima možemo veoma dosta da naučimo i primenimo u našem poslu, zaključuje on.

Rade govori tečno engelski jezik, koji je savladao s prvim poslovnim koracima na američkom tlu, gde je živeo neko vreme. Trenutno je na srednjem nivou nemačkog, koji planira da još usavršava, kako kaže, baš zbog povećanja broja gostiju koji dolazi sa tog govornog područja.

Za kraj nam kaže da je svedok mnogobrojnih anegodata sa svog radnog mesta, ali da bira da zbog uzajamnog poverenja, ipak sve te zanimljive situacije zadrži za sebe.

Uvek izlazimo gostu u susret
Marijana Najdovska
Specijalna bolnica Merkur
Vrnjačka Banja

--

Bavljenje ovim poslom zahteva da se uvek menjate, napredujete i budete svestrana ličnost. Neohodni su ljubaznost i spremnost da se gostu uvek izađe u susret. S obzirom i na to da radim u specijalnoj bolnici, moje kolege i ja moramo da imamo mnogo strpljenja, razumevanja i ono najvažnije - osmeh upućen sa mnogo ljubavi. Obrazovanje, komunikativnost, opšta kultura, poznavanje stranih jezika i stalno usavršavanje su ključ našeg uspeha, započela je priču sa nama Marijana.

Obrazovanje, komunikativnost, opšta kultura, poznavanje stranih jezika i stalno usavršavanje su ključ našeg uspeha.

Prema njenim rečima, raditi u Merkuru je velika privilegija i čast, jer rad u toj kući, sa mnogo inovacija i velikim poslovnim uspesima, čini da joj dolazak na posao bude zadovoljstvo. A kako dodaje, zadovoljstvo zaposlenih i pozitivna energija odražavaju se onda i na njihove goste.

Naše rukovodstvo, sa našim generalnim direktorom dr med. sc. Dejanom Stanojevićem na čelu, godinama unazad svojim radnicima omogućava da se profesionalno usavršavaju. Odlasci na predavanja, seminare, kursevi stranih jezika, obuka na inovativnim programima - svakodnevica su naše kuće. Recepcioner mora biti inteligentan, obrazovan i upućen u sve novitete vezane za turizam. Konstantan rad na sebi, čini nas boljim i profesionalnijim, zaključuje ona.

Kako nam kaže, njena kompanija sarađuje sa mnogim firmama i agencijama kako domaćim, tako i inostranim, što zahteva dodatnu obuku u radu sa tim gostima - od usavršavanja jezika do učenja i o njihovoj kulturi i zemlji iz koje dolaze: Želimo da budu srećni kada čuju svoj maternji jezik od nas.

Ona smatra da u njenom poslu poznavanje stranih jezika i njihovo usavršavanje mora da bude na prvom mestu: Rano učenje jezika je doprinelo da govorim engleski, ruski, makedonski i bugarski. S obzirom na to da veliki broj gostiju imamo sa Kipra, učenje grčkog jezika mi je u planu.

Kaže nam da u njenom poslu, kao i u svakom, ima mnogo anegdota. Ipak, kako se trude da održe visok nivo profesionalizma i da svakom gostu učine boravak što prijatnijim, želi da sačuva anegdote za sebe, jer dodaje, politika njihove kuće je da im je privatnost gosta ipak najvažnija.

--