InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
20.09.2018.

Hotel Sheraton (Novi Sad) i Jump inn hotel (Beograd)

Priče o hrani i piću

Juna, 2018.
Razgovarala: Gorica Đurović, gorica@instore.rs
Zadovoljan gost je motiv za dalji napredak
Aleksandar Milovanović
Hotel Sheraton, Novi Sad

Aleksandar je na poziciji F&B menadžera hotela Sheraton u Novom Sadu od pre opening faze, od decembra. Već skoro dve decenije ima bogato iskustvo u okviru F&B sektora u poznatim hotelima, među kojima posebno ističe beogradski Hyatt i podgorički Hilton, u kome je radio od samog otvaranja.

F&B menadžer zadužen je za organizaciju posla i celokupnog sektora hrane i pića, kao i za obezbeđivanje zadovoljstva gosta i zaposlenih u svom sektoru, kroz konstantnu edukaciju i trening zaposlenih. Menadžer F&B vodi računa o svim finansijskim aspektima poslovanja u sektoru. U hotelu Sheraton, u sektoru hrane i pića, trenutno je zaposleno 42 ljudi. Naravno, u skladu sa okupiranošću hotela, taj broj raste kako se popunjenost hotela povećava, kaže Aleksandar.
Prema njegovim rečima veoma je važno slušati i uvažavati komentare i sugestije gostiju, kao i ideje i predloge zaposlenih, koji su u neposrednom kontaktu sa njima: Zajedničke predloge iznosim šefovima kuhinje i na kraju udruženim snagama odlučujemo šta će biti na našem meniju. Trudimo se da naši zaposleni imaju veoma bitnu ulogu u svemu tome, ne samo u kreiranju menija, nego uopšte u poslovanju hotela. Pravilo je da se meni menja sezonski, međutim, ne držimo se striktno toga, već u zavisnosti od predloga naših šefova, koji su inače veoma kreativni i inspirisani, pravimo meni kako bi bili što atraktivniji gostima.
Kada prave novi meni, fokusirani su pre svega na internacionalnu kuhinju i trude se da imaju najkvalitetnije i najbolje sastojke u ponudi. Imaju posebno odeljenje nabavke, koje usko sarađuje sa sektorom hrane i pića, a veliki broj namirnica se svakodnevno nabavlja.
Novi Sad je poznat kao mesto sa dobrim restoranima, tako da je nama dodatni izazov zadržati hotelske goste u hotelskom restoranu.

Interesovalo nas je koliko se razlikuje restoranski od hotelskog menija i da li više pažnje posevućuju tome da privuku u restoran goste koji nisu gosti hotela. To je možda jedan od najvećih izazova sa kojima se hoteli susreću, pogotovo gradski. Novi Sad je poznat kao mesto sa dobrim restoranima, tako da je nama dodatni izazov zadržati hotelske goste u hotelskom restoranu. Cilj je da upravo tim nekim miksom lokalne i internacionalne hrane prezentujemo i ponudimo gostima nešto novo i drugačije. Želimo da naš restoran u hotelu što više približimo Novosađanima, pre svega kvalitetom usluge i ponudom, ali i cenovnom politikom koja će biti pristupačna za lokalne goste. Ideja je da hotel ponudi sasvim novi koncept uživanja u ukusnim zalogajima, bez obzira na povod i to prevashodno za građane Novog Sada, kojima garantujemo izvrstan gastronomski doživljaj, kako u A la carte restoranu, tako i u Wine&Tapas baru, ističe Aleksandar.

Dobro planiranje, pravovremene informacije o događajima, broju ljudi, omogućavaju im da nabavku namirnica i pripremu hrane rade u poslednjem trenutku kako bi sačuvali najbolji kvalitet namirnica.
Moj osnovni moto je da hotel čine ljudi. Pored organizacije, motivacije, edukacije i konstantnih treninga, cilj svih nas u hotelu je zadovoljan gost. Sa zadovoljnim gostom odmah „dolaze“ i zadovoljni zaposleni i to je neophodan sklad za uspešno poslovanje. Zadovoljan gost je motiv za dalji napredak i usavršavanje svih zaposlenih, pa i mene kao menadžera. Posao F&B menadžera i svih zaposlenih u sektoru je jedna velika pozornica na kojoj svakoga dana igramo neke svoje uloge, a glavni cilj jeste da gost koji od nas ode zadovoljan ponovo se vrati, zaključuje Aleksandar.

Hotel mora biti prepoznatljiv po kvalitetnom restoranu
Sandra Davidović,
Jump inn, Beograd

Naša sagovornica Sandra je na poziciji restoran i banket menadžera od 2015. godine. Prema njenim rečima sa timom koji se sastoji od osam profesionalaca u svom poslu, uspešno sprovode plan aktivnosti i postizanje unapred određenih ciljeva kompanije. Rad na motivaciji i unapređenju tima, organizacija i savršeno funkcionisanje uslužnog dela Jump inn hotela su deo njene svakodnevice i osnovni zadaci njene pozicije.

U procesu kreiranja menija sarađuje sa šefom kuhinje: Ponudu u jelovniku uvek prilagođavamo sezoni, kada uključujemo sezonsko voće i povrće jer na taj način dobijamo ukusnija jela i poslastice. Osim toga, u saradnji sa šefom kuhinje, koji je moj prvi saradnik u deljenju odgovornosti, osmišljavamo često i nove recepte koji bi bili zanimljivi, pre svega gostima hotela koji često borave kod nas. Taj proces uvođenja noviteta i održavanja kvalitetnog nivoa restorana nikada ne prestaje, a saradnja sa kreativnim šefom kuhinje, pouzdanim kuvarima i profesionalnim konobarima, predstavlja veliku podršku i čini ovaj posao zabavnim.

Savremeni turista ne želi samo da vidi destinaciju u koju je došao, on želi da je doživi, okusi, omiriše, oseti i upozna svim svojim čulima, a često su lokalni gastronomski specijaliteti najbolji način za to.

Prema njenim rečima, treba imati na umu da strani turista uglavnom uvek više ceni lokalnu kuhinju. Savremeni turista ne želi samo da vidi destinaciju na koju je došao, on želi da je doživi, okusi, omiriše, oseti i upozna svim svojim čulima, a često su lokalni gastronomski specijaliteti najbolji način za to: Tu, pre svega, mislimo na autohtone namirnice kao što su duvan čvarci, ajvar, domaći kajmak, suvomesni proizvodi, ali i nezaobilazna jela, kao što su ćevapi i teletina, takođe se nalaze na spisku naših jela kojima se strani turisti oduševljavaju. Sa druge strane, domaći turisti i lokalni gosti žele i ponudu internacionalnih jela, pa zadatak naše kuhinje nije lak, ali ga uspešno realizujemo. Hotel mora da bude prepoznatljiv ne samo po usluzi smeštaja, nego i po dobroj hrani i kvalitetnom restoranu.

U Jump inn hotelu velika važnost se pridaje nabavci namirnica koje podležu detaljnoj kontroli kvaliteta. To se, pre svega, odnosi na sveže voće i povrće kojim se snabdevamo svakodnevno, kao i na meso, mlečne i ostale proizvode. U saradnji sa našom nabavnom službom pratimo novitete na tržištu i nudimo gostima samo kvalitet, kaže Sandra.

Interesovalo nas i je i koliko se razlikuje restoranski od hotelskog menija i ko je ciljna grupa hotelskog restorana: Hotel posluje više od četiri godine i imali smo sreću da su nas od samog početka prihvatili kao primamljiv i komforan restoran u koji vole da dođu i studenti i profesori sa obližnjih fakulteta, poslovni ljudi, drage komšije i porodice koje uživaju u našem pristupu prema deci za koju imamo odvojenu podnudu. Kao ugostitelji, najvažnije nam je da pružimo kvalitet i uslugu na visokom nivou, jer tako i privlačimo i zadržavamo goste bez obzira da li su gosti hotela ili samo restorana, dodaje Sandra.

Prema njenim rečima, pravilno planiranje, izgled, lakoća pripreme i pogodnost za održavanje hrane, glavni su preduslovi za smanjenje količine neupotrebljene hrane. Njihova strategija je svakodnevna nabavka sirovina u skladu sa popunjenošću hotela i očekivanog rada restorana. Takođe, pravilna obuka kadrova za prijem, skladištenje i spremanje hrane utiče na efikasnost njene iskorišćenosti. Poštujući sve navedeno, rezultat je kvalitetna usluga i dobro poslovanje restorana, zaključuje Sandra.

-