InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
13.04.2020.

Poslovanje u doba korone: Jelena Nićiforović, SAX HoReCa

S obzirom na trenutnu situaciju, verujem da će za oporavak kompletnog sektora trebati sigurno godinu dana.

Jelena Nićiforović, SAX HoReCa

Kako ste organizovali rad tokom dana vanrednog stanja u našoj zemlji?

Kao i sve firme, učinili smo sve što je u našoj moći da zaštitimo zaposlene. Organizacija rada je takva da je kompletna prodaja prebačena na rad od kuće, dok magacin i računovodstvo rade skraćeno. Nije dozvoljen ulazak u firmu kupcima i roba se isključivo šalje brzom poštom. Za velike projekte i isporuke gledamo da sa kupcem nađemo najbolje rešenje. Radnicima koji su sada noseći stub firme, jer svakodnevno obavljuju posao, je obezbeđena adekvatna zaštitna oprema i svi se pridržavaju održavanja distance.

Da li imate li neke procene o gubicima?

Nismo radili zvaničnu procenu, ali verujem da shvatate da je Horeca sektor možda i najugroženiji u ovoj situaciji. Gubici su poceli i pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, jer kao što znate, mnogi hoteli su počeli da gube posetioce još u februaru.

Koliko mislite da će sektoru ugostiteljstva biti potrebno da se oporavi u našoj zemlji i da se vrati na nivo pre izbijanja pandemije?

Volela bih da po pitanju oporavka budem optimista. S obzirom na trenutnu situaciju, verujem da će za oporavak kompletnog sektora trebati sigurno godinu dana. Objekti ne rade, troškovi rastu. I isto je i hotelu sa 10 soba i hotelu sa 150 soba. Nadam se da će i država uvideti koliki priliv novca turizam donosi Srbiji, i da će na adekvatan način pomoći svima. Takođe, nadam se da ćemo i mi kao pojedinci shvatiti da možemo da pomognemo. Umesto da letujemo i zimujemo po inostranstvu, imamo priliku da to uradimo u našoj zemlji. Srbija je prelepa zemlja, naši hoteli pružaju izvanredne usluge - iskoristimo to i pomozimo da nam turizam što pre stane na noge.

Kakve strategije za oporavak ćete vi primenjivati u vašoj kompaniji?

O tome ćemo više razmišljati kada se sve ovo malo stiša. Za sad je teško praviti bilo kakvu strategiju i procene, jer se situacija iz dana u dan menja.

-