InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
30.04.2020.

Poslovanje u doba korone: Darko Dimitrijević, menadžer hotela, Argo (Mona Hotel Management)

Prazan hod koristimo da unapredimo poslovanje kroz uvođenje novih standarda, obuka zaposlenih, detaljne analize kako se izboriti sa krizom i spremno dočekati ponovno otvaranje hotela.

Darko Dimitrijević
menadžer hotela, Argo (Mona Hotel Management)

Kako ste organizovali rad tokom dana vanrednog stanja u našoj zemlji?

Poput većine hotela u državi mi smo takođe na nivou cele kompanije uspostavili minimalni obim rada, na nivou održavanja objekta, shodno celokupnoj kriznoj situaciji koja je pogodila najviše turizam. Prazan hod koristimo da unapredimo poslovanje kroz uvođenje novih standarda, obuka zaposlenih, detaljne analize kako se izboriti sa krizom i spremno dočekati ponovno otvaranje hotela. Kompanija, Mona Hotel Management, je najozbiljnije pristupila rešavanju svih posledica krize kako bi nakon svega nastavili da uspešno poslujemo.

Imate li neke procene o gubicima?

Gubici su zaista veliki usled otkaza svih rezervacija za mart, april i maj dok takođe do danas imamo veliki broj otkaza i za period od juna meseca pa nadalje. Pored direktnih gubitaka uzimamo u obzir i rezervacije koje su bile očekivane prema trendu/analizama koje pratimo. Moram naglasiti da je sezona krenula zaista dobro tj imali smo nadprosečnu popunjenost za period do jeseni ove godine. Svi ovi podaci upućuju na zaključak da su posledice nesagledive i da ćemo biti u prilici da tek nakon završetka krize, te perioda vraćanja u normalno stanje i poslednje faze kada budemo radili u punom kapacitetu, moći da iznesenom konačne brojke/analize o gubicima.

Koliko mislite da će hospitality sektoru biti potrebno da se oporavi u našoj zemlji i da se vrati na nivo pre izbijanja pandemije?

Zaista je teško u ovom trenutku napraviti najtačniju procenu za vreme potrebno do potpunog oporavka usled neizvesnosti, koja je zapravo najbolja opisna reč za krizu koja je paralisala celokupno društvo i privredu. Jasniju sliku ćemo imati kada se život vrati u normalu na način da ljudi mogu da putuju unutar i van zemlje, kao i da nesmetano posluju. Očekuje se da će do kraja leta tj do početka jeseni biti u velikoj meri normalizovano stanje.

Kakve strategije za oporavak ćete vi primenjivati u vašoj kompaniji?

Kako sam naveo u prethodnim odgovorima mi smo kao kompanija ozbiljno pristupili krizi te u skladu sa tim imamo strategiju oporavka i brzog vraćanja u stanje od pre krize. Put nije ni malo jednostavan, ali mi smo rešeni da prevaziđemo sve prepreke do cilja. Iz svega ovoga bi trebali da izvučemo pouke i da budemo, kako ste naveli, solidarniji i složniji u budućnosti. Mišljenja sam da zasigurno imamo pozitivnih naznaka u tom smeru, i nadam se da ćemo zadržati tu putanju.

-