InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
27.03.2020.

SVET

Počeo oporavak hotelijerskog sektora u Kini

Novi izveštaj američkog STR-a pokazao je jasno vidljiv početak oporavka hotelijerskog sektora u Kini.

Ovaj izveštaj je obradio podatke popunjenosti hotela u Kini za početak ove godine.

Pandemija Covid-19 snažno je udarila na hotelijerski sektor, što je prvo bilo vidljivo u drastičnom padu popunjenosti hotela krajem januara ove godine. Dok je još početkom godine prosečna popunjenost iznosila iznad 60 odsto, kada se epidemija zahuktala, prosečna popunjenost hotela u Kini pala je na tek nešto iznad 10 odsto, piše portal Seebiz.

Od sredine februara polako se popravljala situacija oko korona virusa, te je popunjenost polako počela da raste da bi do sredine ovog meseca hotelski kapaciteti u Kini dosegli prosečnu popunjenost iznad 20 odsto.

Slične podatke je objavio i Fosun tourism, koji upravlja lancem rizort hotela u Kini, a i njihova popunjenost je sa 10 odsto krajem januara sada dosegla gotovo 20 odsto.

Ovaj trend se može uporediti s vremenom epidemije SARS-a iz 2003. godine, kada je prosečna popunjenost hotela širom Kine pala s prosečnih 70 odsto na samo 15 odsto. Na oporavak hotelskog sektora sa tih 15 odsto do prosečnih vrednosti od pre izbijanja epidemije tada se čekalo oko tri meseca.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay

-