InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
16.03.2020.

AKTUELNO

Otkazano 50.000 noćenja u hotelima u Srbiji

Procenjuje se da je do sada u hotelima u Srbiji otkazano 50.000 noćenja, rezervacije se otkazuju i za april, a radnici se šalju na godišnje odmore, podaci su Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije Hores.

Još ne postoje zvanične informacije da je neki od hotela prestao da radi usled proglašenja pandemije korona virusa, rekao je direktor Hores-a Georgi Genov.

Do 10. marta je otkazano 36.000 noćenja u 64 hotela u Srbiji, do sada je ta cifra premašila i broj od 50.000, to su rezervacije za mart i april, za maj ima otkazivanja ali još uvek ne drastično, kazao je Genov.

Prema njegovim rečima, sada ne postoji zakonska regulativa za davanje otkaza zaposlenima usled smanjenog obima poslovanja u objektima i u ovakvim situacijama, radnici se šalju na godišnji odmor i korišćenje slobodnih dana.

Hores je Vladi Srbije predložio paket mera koji podrazumeva olakšice u poslovanju usled novonastale situacije proglašenja pandemije korona virusa, a koji se uglavnom odnosi na oslobađanje plaćanja poreza i reprogramiranje kredita.

Mnogi hoteli su opterećeni kreditima pa smo Vladi predložili paket mera u koji je uključeno i to da se reprogramiraju dugovi i da se krediti ne otplaćuju u vreme zdravstvene krize, kao i da se pauzira plaćanje komunalnih usluga, rekao je Genov.

On je naveo i da su u Udruženju dobili informacije da će u Sloveniji država isplaćivati određeni procenat plata radnicima u ugostiteljstvu za vreme trajanja epidemije, a da su u Hrvatskoj smanjene cene smeštaja za 50 odsto.

Kako je naveo, jedan od problema je to što su u Beogradu uglavnom građeni hoteli sa četiri zvezdice kojih je 65 odsto, a trebalo bi da ih bude oko 35 odsto.

Ponuda ovakvih hotela je namenjena isključivo inostranim gostima i poslovnim ljudima koji najviše i otkazuju svoje rezervacije. Nisu građeni turistički hoteli nižih kategorija koji mogu da prihvataju i studentske ekskurzije i turističke grupe, objasnio je Genov.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

-