InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
02.10.2019.

SVET

Luksuzni hoteli u SAD traže radnike

Niska stopa nezaposlenosti i veliki rast potražnje za hotelskim uslugama, kao i broja hotelskih kreveta, doveli su do toga da hoteli u Sjedinjenim Američkim Državama ne mogu da pronađu radnike.

U vreme kada potražnja za hotelima nikada nije bila veća imamo najskučenije tržište rada u ovoj generaciji. Stoga je najveći izazov s kojim se naša industrija susreće zapravo ispunjavanje osnovnih uslova kako bi se osigurala kvalitetna usluga i pogodnosti koje naši gosti očekuju i zaslužuju, izjavio je Čip Rodžers. predsjednik i izvršni direktor Američkog udruženja za hotelijerstvo, za The New York Times.

Naime, s rekordno niskom nezaposlenošću od 3,7 odsto zabilježenom u julu ove godine, najnižom stopom od 2000. jedno od značajnih pitanja s kojima se hoteliijeri suočavaju je pristup stalnoj radnoj snazi.

U anketi Udruženja vlasnika hotela Amerike i Azije (AAHOA), čak 86,6 odsto ispitanika prijavilo je da trenutno ima slobodna radna mesta u svojim hotelima, a 66,1 odsto izjavilo je da planira da poveća broj radnika u naredne tri godine.

Udeo zaposlenih u turizmu u SAD-u takođe raste. Prema posljednjem izvještaju kuće Oxford Economics (Economic Impact of the US Hotel Industry) za 2018, u SAD-u radi gotovo 56.000 hotela s 5,3 miliona soba, u kojima je ostvareno gotovo 1,3 milijarde noćenja godišnje.

Radi se o ukupno 8,3 miliona radnih mesta, što znači da na 25 radnih mjesta dolazi više od jednog zaposlenih u turizmu. Od toga je 2,3 miliona direktno zaposlenih u hotelima, što je za 160.000 radnih mesta više nego 2015. godine. Ukupan broj radnih mesta koje je generisala hotelska industrija povećao se za 1,1 milion od 2015. godine.

Promet hotela povećao se za 43,5 odsto od 2010. godine, što je rezultiralo s gotovo 300.000 dodatnih radnih mesta u hotelima. U periodu od 2005. do 2018. godine plate u hotelima su porasle za 56,7 odsto, a zaposlenost za 14,0 odsto.

U protekle tri godine u SAD-u je otvoreno više od 2.270 novih hotela, motela, gostionica i pansiona, broj soba porastao je na 5,3 miliona ne računajući Airbnb i ostale objekte za kratkoročni najam.

izvor: investitor.me

-